Zdravlje

Zvuči bezazleno, ali nije: Ove promjene na konzervi znače da je hrana pokvarena

Konzervirana hrana poput graha ili tune može skrivati opasnu bakteriju koja može uzrokovati paralizu, pa čak i smrt, upozorava stručnjak za higijenu Paul Jackson.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Naime, mnoge konzerve koje godinama čuvamo u smočnici mogu biti kontaminirane opasnim bakterijama, uključujući Clostridium botulinum, bakteriju koja stvara toksine koji napadaju živčani sustav i mogu izazvati smrtonosnu paralizu.

Paul Jackson iz britanske tvrtke NRC, koja se bavi zbrinjavanjem otpada, savjetuje da uvijek dobro pregledamo konzerve prije kupnje.

Pročitajte još

“Hrana iz konzerve s blagim udubljenjem uglavnom je sigurna ako nema drugih znakova oštećenja”, rekao je za Mirror. “Ali duboka udubljenja su ozbiljan znak za uzbunu.”

Naime, takva udubljenja mogu uzrokovati mikropukotine kroz koje bakterije ulaze u konzervu i zagađuju sadržaj. Same bakterije možda nisu opasne, ali u okruženju bez kisika, kao što je zatvorena konzerva, proizvode vrlo otrovne tvari. Ako osoba pojede takvu hranu, može razviti botulizam, stanje koje uzrokuje ozbiljne neurološke simptome i paralizu.

Opasne su i zahrđale konzerve

Simptomi uključuju mučninu, povraćanje, bolove u trbuhu, proljev ili zatvor. Ako se ne liječi, bolest prelazi na živčani sustav, mozak i leđnu moždinu, uzrokujući spuštajuću paralizu od glave prema nogama, navodi britanska Nacionalna zdravstvena služba. Drugi simptomi mogu uključivati spuštene kapke, zamućen ili dvostruki vid, slabost mišića lica, otežano disanje i gutanje. Procjenjuje se da u oko 10% slučajeva dolazi do smrti.

Osim udubljenja, Jackson upozorava i na konzerve koje su zahrđale, i to čak i ako se hrđa čini bezopasnom.

“Hrđa može oslabiti metal i uzrokovati curenje sadržaja ili ulazak zraka, što otvara vrata bakterijama”, objašnjava. “Čak i blaga hrđa može značiti da hrana više nije sigurna za jelo.”

Napuhnute konzerve još su jedan jasan znak problema.

“To obično nastaje zbog plinova koje proizvode bakterije, što znači da je hrana pokvarena. Takve konzerve treba odmah baciti.”

Konzerve treba držati na suhom i umjereno toplom mjestu

Jackson savjetuje i da se konzerve koje ispuštaju tekućinu pri otvaranju ili imaju neugodan miris odmah odbace.

“Ispuštanje tekućine može značiti da se plinovi nakupljaju zbog rasta mikroorganizama. Osim što hrana više nema dobar okus ni kvalitetu, to može biti i ozbiljna prijetnja zdravlju.”

Konzerviranu hranu najbolje je čuvati dalje od sudopera ili izvora vlage i topline, gdje dolazi do temperaturnih promjena koje pogoduju bakterijama.

“Ekstremno hladne temperature mogu uzrokovati pucanje konzerve, čime zrak i vlaga mogu ući i potaknuti hrđanje i kvarenje”, dodaje Jackson. “Najbolje je konzerve držati na suhom i umjereno toplom mjestu.”

Također je važno pratiti rok trajanja, ovisno o vrsti hrane. Hrana s visokim udjelom kiseline, poput rajčice, može zadržati kvalitetu do 18 mjeseci nakon isteka roka. Hrana poput mesa i povrća može biti sigurna i do pet godina ako je pravilno pohranjena, prenosi Index.hr.