Politika

Zukan Helez sa austrijskom ministricom odbrane Klaudiom Tanner: Integracija BiH i Zapadnog Balkana u EU važan prioritet Republike Austrije

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i ministar odbrane Zukan Helez sa zamjenicima Slavenom Galićem i Aleksandrom Goganovićem primio je 04. decembra 2023. godin u službenu posjetu austrijsku ministricu odbrane Klaudiu Tanner.

FOTO: MO BIH
FOTO: MO BIH

U delegaciji Republike Austrije bila je i ambasadorica ove zemlje u BiH NJ.E. Ulrike Hartmann, šef štaba ministrice odbrane general major Friedrich Schrötter, ađutant ministrice Tanner, brigadni general Martin Selzer, vojni ataše ove zemlje u BiH, brigadir Erich Simbürger i drugi članovi delegacije.

Sagovornici su razmjenili mišljenja o aktuelnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiH i konstatovali da je nedavno produženje mandata misije Althea EUFOR u BiH u vremenu pojačanih sigurnosnih izazova, od izuzetne važnosti za očuvanje sigurnog i stabilnog okruženja u našoj zemlji.

FOTO: MO BIH
FOTO: MO BIH

Članovi delegacije MO BiH su na sastanku zahvalili ministrici Tanner na ukupnoj podršci i pomoći koji Republka Austrija pruža Bosni i Hercegovini na putu EU integracija, kao i putem brojnih projekata od kojih su najznačajniji školovanje naših kadeta na prestižnoj Terezijanskoj vojnoj akademiji Oružanih snaga R Austrije.

Pohvalili su doprinos misiji EUFOR u BiH, gdje R Austrija ima vodeću ulogu, kao i na značajnoj pomoći ove zemlje u obuci pripadnika OS BiH, rješavanju viškova naoružanja i municije i drugim važnim oblicima pomoći.

Ministar Helez je upoznao ministricu Tanner i o najznačajnijim aktivnostima MO i OS BiH sa naglaskom na pitanje razvoja i modernizacije OS BiH, rješavanje viškova naoružanja i municije, rješavanju neperspektivne vojne imovine, kao i o važnosti NATO „Paketa podrške za jačenje odbrambenih i sigurnosnih kapaciteta Bosne i Hercegovine“ (DCB) koji je odobren na NATO Summitu u Madridu prošle godine, čija je implementacija otpočela i čiji su rezultati već vidljivi i višestruko korisni za Oružane snage BiH.

FOTO: MO BIH
FOTO: MO BIH

Na sastanku se razgovaralo o napretku naše zemlje na euroatlanskom putu, posebno u svijetlu najavljenog susreta delegacije Bosne i Hercegovine u Briselu sa najvišim dužnosnicima Evropske unije gdje će se razgovarati o napretku naše zemlje u ispunjenju postavljenih uslova i prioriteta koji bi mogli biti dobar znak za otvaranje pregovora za članstvo naše zemlje u ovoj asocijaciji.

Ministrica odbrane R Austrije je pohvalila napore i aktivnosti koje provode MO i OS BiH i kazala da će Austrija i u budućnosti ostati posvećena Bosni i Hercegovini, ne samo zbog naše zajedničke istorije i prijateljskih odnosa, već i zbog sigurnosnih izazova s kojima se suočavamo svi zajedno.

-Zbog toga je integracija Bosne i Hercegovine i čitavog regiona Zapadnog Balkana u Evropsku uniju važan prioritet Republike Austrije, kazala je ministrica Tanner tokom sastanka sa delegacijom MO i OS BiH.

Na kraju je konstatovano da je postojeći nivo bilateralne odbrambene saradnje na zavidnom nivou i da će biti nastavljen i u narednom periodu na obostranu korist i zadovoljstvo.

FOTO: MO BIH
FOTO: MO BIH
Prihvati notifikacije