Pomoću njega možete očistiti gotovo sve od prozora do kade, mikrotalasne pećnice, slavina, tuš-kabina…
Ali neiskusni se mogu zapitati koje je sirće bolje za čišćenje – jabukovo ili alkoholno?
Prije svega, razlikuju se po načinu izrade. Jabukovo sirće se pravi postupkom u kome se jabuke drobe, a iz njih se izdvaja tečnost koja prolazi kroz dve faze fermentacije.
Alkoholno sirće se dobija oksidacijom alkohola, što rezultira umnožavanjem bakterija i stvaranjem sirćetne kiseline.
Kada je u pitanju čišćenje domaćinstva, stručnjaci za čišćenje tvrde da je alkoholno sirće bolja opcija jer je jače i ima antimikrobna svojstva.
S druge strane, jedna od prednosti jabukovog sirćeta u čišćenju je njegov miris.
Dok alkoholno sirće ima oštar, neprijatan miris, jabukovo sirće je slatko i mnogo prijatnije.
Dakle, ako se borite sa tvrdokornom prljavštinom, uzmite alkoholno sirće, a ako želite samo da malo osvežite površine, dobro će doći i jabukovo sirće, prenosi Jutarnji.