Magazin

Znate li da jelo možete da zgusnete i bez brašna? Samo ubacite jedan sastojak u čorbu ili sos

Probajte ovako, mnogo je ukusnije!

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Svaka domaćica se trudi da skuha što ukusniji ručak. Supe, čorbe, razni sosovi, često treba da se zgusnu, pa im se na kraju najčešće doda malo brašna pomiješanog s hladnom vodom.

Stavite pasirano povrće

Dodavanje brašna radi zgušnjavanja jela je najbrža varijanta, ali nije baš zdrava, jer unosite dodatne kalorije bez potrebe. Postoje bolji načini za zgušnjavanje jela koji su i mnogo ukusniji. Recimo, da upotrebite povrće koje sigurno uvijek imate u kući.

Skuhajte krompir (1-2 komada) i ispasirajte ga u blenderu ili ga dobro izgnječite viljuškom da nema grudvica. Možete da dodate malo vode da bi smesa bila kompaktnija. Dodajte je u čorbu ili sos i dobro sjedinite. Krompir nema jak ukus, pa nećete značajno promeniti ukus sosa ili čorbe, a zdraviji je izbor od bijelog brašna. Možete da koristite i pire od nekog drugog povrća, ali u tom slučaju pazite da ne promijenite ukus jela.

Krompirov skrob

Ako imate problem sa glutenom, koristite krompirov skrob. Potrebna je jedna kašika skroba pomiješana s dvije kašike vode kako bi se dobila kaša. Sipajte u jelo ili sos i neprestano mješajte dok se ne zgusne.