Život

Zlokobna predviđanja NASA: Juli 2023. bit će najtopliji mjesec u historiji

"Juli 2023. vjerojatno će biti najtopliji zabilježeni mjesec u stotinama, ako ne i hiljadama godina", rekli su vodeći NASA-ini naučnici na okruglom stolu s novinarima, upozoravajući da će se vrućina samo pogoršavati.

FOTO: ILUSTRACIJA/DW
FOTO: ILUSTRACIJA/DW

“Vidimo promjene bez presedana u cijelom svijetu. Toplinski valovi koje vidimo u SAD-u, Evropi, Kini i rušenje temperaturnih rekorda… To nije iznenađenje”, rekao je Gavin Schmidt, direktor NASA Goddard instituta za svemirske studije.

Juni 2023. već je bio najtopliji juni dosad, a juli će vjerojatno biti najtopliji mjesec u cjelini. “Iz nauke znamo da ljudska aktivnost, prvenstveno emisije stakleničkih plinova, nedvosmisleno uzrokuje zagrijavanje koje vidimo na našem planetu”, rekla je Kate Calvin, NASA-ina glavna znanstvenica i viša savjetnica za klimu.

“Šanse su 50-50 da 2023. bude najtoplija godina u historiji, ali nadmašit će je 2024.”

NASA-ini naučnici su pojasnili da su podaci koje je prikupio i analizirao Goddard institut već upućivali na to. “Došlo je do porasta temperatura iz desetljeća u posljednja četiri desetljeća”, rekao je Schmidt.

Američka svemirska agencija posljednji je put vidjela takav porast temperatura u julu i avgustu 2016. zbog super El Nina tokom zime 2015. i 2016. No, ovoga puta se ne radi o još jednom događaju sličnom El Ninu. Toplinski valovi koji se trenutno vide posljedica su sveukupne topline širom svijeta, posebno u okeanima.

“Svjedoci smo rekordnih temperatura površine mora, čak i izvan tropskih područja, već mnogo mjeseci. Predvidjet ćemo da će se to nastaviti, a razlog zašto mislimo da će se to nastaviti je taj što nastavljamo ispuštati stakleničke plinove u atmosferu”, rekao je Schmidt.

“Šanse su 50-50 da će 2023. biti najtoplija godina u historiji. No, nadmašit će je 2024. Iduća godina bit će još toplija zbog uzlaznog El Nina”, rekla je Calvin. Drugi naučnici NASA-e smatraju da je 80 posto šanse da će 2023. biti najtoplija godina.