Svijet

Jedan američki i dva ruska astronauta sletili u Kazahstanu

Američki astronaut Frank Rubio, koji je oborio rekord za najduži neprekidni let Amerikanca, i dva ruska kosmonauta sletjeli su u srijedu u stepu Kazahstana nakon više od godinu dana na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), prenosi Reuters.

FOTO: NASA
FOTO: NASA

Njihova kapsula Soyuz MS-23 odvojila se sa ISS-a minut ranije nego što je planirano, i trebalo joj je oko tri i po sata da se spusti na Zemlju, sletjevši jugoistočno od grada Zhezqazghan.

Posada se osjeća dobro. Slijetanje je obavljeno – saopćila je kontrola misije u Moskvi dok se kapsula spuštala padobranom i spustila u oblak prašine.

Posada se vratila na Zemlju nakon godinu dana na ISS-u – objavio je ruski Roskosmos, ruska svemirska korporacija.

Rubio, koji ima 47 godina i bio je na svom prvom svemirskom putovanju, otputovao je nazad na Zemlju sa ruskim kosmonautima Sergejem Prokopjevom (48) i Dmitrijem Petelinom (40). Prokopjev je prikazan kako se smiješi pored kapsule.

Njihov povratak kasnio je šest mjeseci jer je njihova originalna svemirska letjelica imala curenje pa je morala biti poslana zamjena da ih vrati. To je dvojici Rusa i Rubiju dalo neočekivano produženu misiju od 371 dan u orbiti.

Rubio je 11. septembra premašio prethodni NASA-in rekord od 355 uzastopnih dana u svemiru koji je postavio sada penzionisani američki astronaut Mark Vande Hei. Rubio je također prvi Amerikanac koji je proveo cijelu godinu u svemiru.

Iako je Rubio oborio američki rekord, on i njegove ruske kolege daleko su od svjetskog rekorda koji drži Rus Valerij Poljakov, koji je proveo 437 uzastopnih dana i 18 sati tokom misije svemirske stanice Mir između januara 1994. i marta 1995. Poljakov je umro prošlog septembra u dobi od 80 godina.

Roskosmos je saopćio da je Prokopjev proveo ukupno više od 567 dana u svemiru, uključujući prethodna putovanja.

Rubio, sin salvadorskih roditelja koji je rođen u Los Angelesu, ali je odrastao u Miamiju, certificirani je porodični ljekar i hirurg letač, nekadašnji oficir specijalnih snaga američke vojske i odlikovani pilot helikoptera Blackhawk koji je letio na borbenim misijama u Bosn i Hercegovini, Afganistanu i Iraku.

(FENA) F. F.

Prihvati notifikacije