Zdravlje

Želite imati više energije? Počnite češće jesti ovih sedam protuupalnih namirnica

Ako želite smanjiti upalu i imati više energije, uključivanje određenih namirnica u redovitu prehranu moglo bi pomoći. Skupina nutricionista za portal Eating Well objasnila je kako kronična upala može iscrpiti organizam, ali i da je hrana izvrsna pomoć u obnavljanju energije.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY
Ilustracija

Cikla

Cikla je odličan izvor nitrata i betalaina – fitokemikalija s protuupalnim djelovanjem. Kako objašnjava nutricionistica Raksha Shah: “Ovi spojevi zajedno poboljšavaju cirkulaciju, smanjuju upalu i pomažu isporučiti kisik mišićima.” Također, neke studije pokazale su da sportaši koji piju sok od cikle imaju veći VO₂ max, poboljšanu kardiovaskularnu funkciju i manje umora.

Pročitajte još

Đumbir

Đumbir sadrži gingerol i shogaol, snažne protuupalne i antioksidacijske tvari. Shah navodi da može poboljšati metabolizam i smanjiti umor, dok nutricionistica Jessica Clancy-Strawn dodaje: “Đumbir podržava liječenje metaboličkoga sindroma te, između ostalog, snižava CRP, odnosno biljeg upale.”

Višnje

Višnje su prepune antioksidansa, polifenola koji pomažu u borbi protiv upale. Nutricionistica Lauren Manaker navodi da smanjuju rizik od upalnih bolesti. Zahvaljujući prirodnim šećerima, višnje daju i trenutačnu energiju, bilo da ih konzumirate svježe, smrznute, u kompotu ili u soku.

Suhe brusnice

Brusnice su bogate antocijanima, a nutricionistica Stacey Woodson savjetuje porciju od četvrt šalice za optimalnu uravnoteženu energiju bez previše šećera. Dodajte ih mješavini orašastih plodova za zdrav međuobrok.

Zobene pahuljice

Zob sadrži beta-glukane, vlakna i polifenole s dugotrajnim energetskim učinkom i protuupalnim djelovanjem. Nutricionistica Lisa Andrews preporučuje doručak sa zobenom kašom, orašastim plodovima, proteinima i začinima poput cimeta ili kurkume, prenosi Eating Well.

Avokado

Avokado je bogat mononezasićenim mastima, vlaknima, kalijem i antioksidansima, što doprinosi smanjenju upale i stabilnoj energiji. U manjoj studiji konzumacija pola avokada značajno je smanjila IL‑6, biljeg upale. Avokado također pomaže smanjiti visceralnu mast povezanu s upalnim stanjima i rizikom od bolesti.

Mahunarke

Grah i srodne mahunarke bogate su biljnim proteinima, vlaknima i složenim ugljikohidratima te doprinose stabilnoj razini šećera u krvi i dugotrajnoj energiji. Kako piše Eating Well, neke studije pokazuju da redovita konzumacija graha smanjuje upalne biljege zahvaljujući visokom sadržaju vlakana i polifenola. Andrews preporučuje kombiniranje s kukuruznom tortiljom, smeđom rižom i začinima poput kumina i origana.

Savjeti nutricionistica

Prehrana bogata protuupalnim namirnicama (omega‑3, povrće, mahunarke) u kombinaciji sa zdravim životnim navikama (aktivnost, san) daje optimalne rezultate. Ove namirnice djeluju dvostruko – smanjuju upalu i obnavljaju energiju.