Svijet

Zbog protesta stanovnika iz Machu Picchua evakuirano 700 turista

Gotovo 700 turista evakuirano je jučer iz Machu Picchua nakon protesta stanovnika protiv "privatizacije" prodaje ulaznica za najposjećenije mjesto Inka na svijetu, saopštila je peruanska vlada.

Machu Picchu
FOTO: EPA

“Otišlo je više od 660 turista, domaćih i stranih”, rekao je za AFP dužnosnik ministarstva turizma koji je želio ostati anoniman.

Posjetitelji su stigli oko 16:30 po lokalnom vremenu vozom u grad Ollantaytambo, oko 32 kilometra od Machu Picchua.

“Protiv smo privatizacije Machu Picchua”

Protivnici su u četvrtak pokrenuli protesta kako bi osudili odluku ministarstva kulture o korištenju privatnog posrednika za upravljanje internetskom prodajom ulaznica, piše index.hr.

Stanovnici tog područja kažu da bi tvrtka Joinnus mogla imati koristi od provizija do 3.2 milijuna dolara godišnje zahvaljujući novom sistemu.

“Protiv smo sustavne privatizacije Machu Picchua. Udruge zahtijevaju otkazivanje ugovora s Joinnusom”, rekao je za AFP Darwin Baca, bivši gradonačelnik okruga Machu Picchu.

Mnoge su firme zatvorene od četvrtka, a željeznički operater Ferrocarril Transandino obustavio je u petak prijevoz turista zbog demonstracija.

Ministarstvo: Novi sistem će zaštititi citadelu

Ministarstvo kulture tvrdi da bi novi sustav prodaje trebao omogućiti kontrolu protoka turista i očuvanje citadele, koja je od 1983. godine uvrštena na popis svjetske baštine.

U septembru je Peru privremeno zatvorio tri sektora Machu Picchua zbog utjecaja broja turista na to mjesto, koje u prosjeku primi 4500 posjetitelja dnevno.

Arheološki kompleks, smješten 130 kilometara od grada Cusca i na nadmorskoj visini od 2438 metara, sagrađen je u 15. stoljeću po nalogu cara Inka Pachacuteca (1438. – 1470.), a otkrio ga je 1911. američki istraživač Hiram Bingham.