Svijet

Peru proglasio vanredno zdravstveno stanje zbog širenja denga groznice

Peru je proglasio vanredno zdravstveno stanje u većem dijelu zemlje nakon što su toplinski val i jake kiše dovele do porasta slučajeva denga groznice.

FOTO: SASKIAPOPESCU/X/SCREENSHOOT
FOTO: SASKIAPOPESCU/X/SCREENSHOOT

Najmanje 32 osobe umrle su od te bolesti do sada ove godine, izjavio je u ponedjeljak ministar zdravlja Cesar Vasquez. U prvih osam sedmica godine zabilježeno je 31.300 slučajeva. Ovo je ozbiljan problem. I to izmiče kontroli rekao je Vasquez prošle sedmice.

Vasquez je kazao da su tipični odgovor Perua na bolest “pretekli” faktori kao što je klima. Vremenski fenomen El Nino uzrokovao je visoke temperature i obilne padavine. Vrijeme je stvorilo savršeno tlo za razmnožavanje komaraca da se brže razmnožavaju i postanu češći prenosioci bolesti – dodao je.

Vanredno zdravstveno stanje proglašeno je u 20 od 25 peruanskih regija. Najviše slučajeva do sada je bilo na sjeveru zemlje.

Ovaj potez će vladi omogućiti brži transfer sredstava u pogođene regije i lakše raspoređivanje ljekara i medicinskih sestara.

Denga uzrokuje simptome kao što su groznica, mučnina, povraćanje, umor i bolovi u tijelu. Uglavnom se prenosi ujedom zaraženih komaraca.