BiH

Zastupnik u Parlamentu BiH zgrožen šta Grad Mostar dopušta!

Nakon što je nedavno objavljena vijest kako se na stranici institucije UIO BIH, odnosno u dijelu korištenja digitalnog kvalifikovanog potpisa za unos PDV prijave, uz izbor srpskog i hrvatskog jezika nalaze zastave Srbije i Hrvatske, i Grad Mostar na svojoj stranici nudi isto.

FOTO: FACEBOOK SANEL KAJAN
FOTO: FACEBOOK SANEL KAJAN

Sanel Kajan, zastupnik u Parlamentu BiH objavio je kako upravo ono protiv čega se bori na višim nivoima da se ukinu zastave stranih država pored službenih jezika u BiH, Mostar upravo to nudi na svojoj zvaničnoj stranici i da apsurd bude još veći sa pogrešno postavljenom zastavom BiH.

“Ovo je nedopustivo!!! Mi se na višim nivoima borimo da se ukinu zastave stranih država pored službenih jezika u BiH, a lokalna vlast u Mostaru iste promoviše! I još se time hvale. Uz sve to, zastava Bosne i Hercegovine ne izgleda ovako kako su je stavili”, napisao je Kajan.

Nažalost, namjerni propusti sa zastavom BiH su postali česti.

Donosimo obješnjenje kako ispravno istaknuti zastavu BiH.

Centralni dio zastave BiH je trokut koji ima dvije simbolike. Trokut na državnoj zastavi simboliše njen geografski izgled. Također, on predstavlja i tri konstuitivna naroda. Bh. zastava ima samo jedno lice, za razliku od većine svjetskih zastava. Razlog za to leži u nepostojanju pravilnika o kačenju zastave i njenom obilježavanju.

Prema pravilu veksilologije, nauke o zastavama, zastava se kači na lijevu stranu jarbola. Zastava BiH je horizontalna i problem nastaje kada se ona postavlja u vetikalni položaj. Zastava se kači u smjeru kazaljke na satu.

Žuti trougao predstavlja geografski izgled Bosne i Hercegovine. Zvijezde predstavljaju evropsko okruženje i stremljenje BiH. Najčešći problem je u tome kako postaviti zastavu u vertikalni položaj.

U nedostatku takve instrukcije primjenjuje se nepisano pravilo o obaranju horizontalne zastave u vertikalni položaj tako što se obori jarbol. Čak i bez takve instrukcije jasno je da je položaj jarbola najčešće ukoso i prema tome to “pravilo o obaranju jarbola” je i neizbježno.

To nadalje znači da je dopušten i položaj zastave “na bok”. I to doista vrijedi za mnogo zastava, mada se nikako ne može govoriti o obaveznom pravilu. Imamo slučajeva gdje se propisuje posebna vertikalna zastava jer neke države strogo insistiraju na uspravnom položaju, recimo njihovog grba (najčešće zbog krune u njemu) a pogotovo ako je riječ o konturi države, što je upravo slučaj sa bh. zastavom.

FOTO: DRUŠTVENE MREŽE / N1
FOTO: DRUŠTVENE MREŽE / N1
Prihvati notifikacije