Politika

Staša Košarac uputio pitanje: "Ko je 11. jula spustio zastave BiH na pola koplja bez saglasnosti Vijeća ministara?"

Vjerovali ili ne...

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Staša Košarac zatražio je informaciju od nadležne službe u institucijama BiH o tome na osnovu kojeg akta ili naloga su zastave BiH 11. jula godine spuštene na pola koplja na zgradama institucija BiH i Trgu BiH u Sarajevu, piše RTRS.

On je to zatražio s obzirom na činjenicu da Vijeće ministara nije donijelo odluku o proglašenju ovog datuma danom žalosti u BiH.

Košarac je u dopisu Službi za zajedničke poslove institucija BiH podsjetio da Vijeće ministara BiH na 17. sjednici održanoj 05. jula, zbog nepostojanja konsenzusa, nije prihvatio Prijedlog Odluke o proglašenju 11. jula 2023. godine danom žalosti u BiH. “Uprkos neusvajanju pomenute odluke Vijeća ministara, 11. jula 2023. godine zastave BiH su spuštene na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama institucija BiH i na Trgu BiH u Sarajevu”, istakao je Košarac.

Zatražio je od nadležne službe da mu u najkraćem roku dostavi informaciju o tome koja institucija je izdala akt ili nalog.

Podsjetimo, ministri iz RS-a u Vijeću ministara BiH bili su protiv da 11. juli bude proglašen Danom žalosti.

Prihvati notifikacije