BiH

IGK upozorava: Diskriminacija bosanskog jezika u entitetu RS je rušenje kulturnog integriteta i suvereniteta države BiH

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) oglasio se saopštenjem povodom manifestacije "Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave" koja je jučer održana u Nišu. Tom skupu je, između ostalih, prisustvovao i predsjednik Rs-a Milorad Dodik.

FOTO: ARHIV / AA
FOTO: ARHIV / AA

Iz IGK-a upozoravaju da se politika velike Srbije, koja potiče još iz vremena zločinca Draže Mihailovića, danas provodi kroz srpsko jedinstvo. Jasno je definisana dokumentima SANU-a, konkretno memorandumima 1 i 2.

“Prvi je napisan 1986. godine, dok je drugi novijeg doba i datira iz 2011. Radi se o opasnom geostrateškom srbovanju na prostoru Balkana po naredbi vrha Srbije i vrha bh. entiteta RS.

Ovakve manifestacije za BiH predstavljaju veliku opasnost i neizvjesnost, te nas podsjećaju na presude međunarodnih sudova za najteže oblike zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava”, ističu iz IGK-a.

Naglašavaju da se nova velikosrpska, nacionalistička ideologija sada realizuje kroz kulturu i vjeru, kako bi se stvorila kohezija srpskog stanovništva u regionu.

“Demonstracija moći i pozivi srpskih, velikonacionalističkih zvaničnika na kreiranje ‘srpskog sveta’ i političko ujedinjenje 1,3 miliona Srba koji žive u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj i na Kosovu putem isticanja državne zastave bilo gdje da žive u regionu ili u svijetu kako bi obilježili Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave je zapravo poziv na kampanje u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu s ciljem formiranja ‘velike Srbije’.

Usvajanjem diskriminatorskog, anticivilizacijskog Zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma, po hitnom postupku u Narodnoj skupštini RS-a, kojim se podstiče i privileguje srpski jezik i srpska nacionalna kultura, a bosanski i hrvatski jezik i njihove, kao i kulture ostalih, dovode u diskriminatorski položaj je negiranje i marginalizovanje bošnjačkog i hrvatskog jezika i njihovog identiteta u ime neljudske predstave o bh. entitetu RS kao isključivo srpskoj administrativnoj jedinici u državi BiH.

Legalizovanje i normiranje sistemske diskriminacije bosanskog jezika u bh. entitetu RS je rušenje kulturnog integriteta i suvereniteta države BiH”, dodaje se u saopštenju IGK-a.

Prihvati notifikacije