Magazin

Zašto bi trebalo jesti suhe šljive svaki dan

Istraživanja su pokazala da su flavonoidi prisutni u šljivama djelotvorni kod zaštite od dobnog kognitivnog oštećenja.

FOTO: FREEPIK
FOTO: FREEPIK

Redovno konzumiranje šljiva takođe pomaže u sprečavanju starosnih neurodegenerativnih poremećaja kao što su Alchajmerova i Parkinsonova bolest.

Suhe šljive mogu pomoći u snižavanju nivoa glukoze u krvi i LDL holesterola (“lošeg holesterola”), istovremeno štiteći vaše ćelije od oštećenja koja mogu dovesti do bolesti.

Jedenje suhih šljiva ujutro odličan je način da iskoristite dobrobiti antioksidansa za početak dana.

To može pomoći u redovnom pražnjenju crijeva i spriječiti zatvor. Osim toga, prirodni podsticaj energije iz suhih šljiva može vam pomoći da imate produktivnije i energičnije jutro. Možda nije najbolje vrijeme za ublažavanje zatvora.

Laksativni efekat suhih šljiva može proći za nekoliko sati, a njihova konzumacija prije spavanja može izazvati nelagodu i poremećen san. Stoga je najbolje jesti suhe šljive ranije tokom dana i ostavlja dovoljno vremena za laksativni učinak prije spavanja, piše Novi.ba.