BiH

"Zabrinuti smo" Evropski komitet za zaštitu novinara iz Berlina ponudio pomoć redakciji "EuroBlica" i "Srpskainfo"

Nakon poziva u policiju i sumnjičenja naših novinara i urednika za krivično djelo, redakciji „EuroBlica“ i „Srpskainfo“ stiže podrška i pomoć sa svih strana.

FOTO: THE OSCE REPRESENTATIVE ON FREEDOM OF THE MEDIA / YOUTUBE / SCREENSHOT
FOTO: THE OSCE REPRESENTATIVE ON FREEDOM OF THE MEDIA / YOUTUBE / SCREENSHOT

Evropski komitet za zaštitu novinara iz Berlina odmah je reagovao i ponudio zaštitu našim novinarima i urednicima.

Predstavnik komiteta Atila Mong, u dopisu našoj redakciji, naveo je da prate vijesti o postupku protiv našeg novinara i urednika.

– Željeli bismo dokumentovati taj slučaj i pomoći vam na bilo koji način. Kao organizacija posvećena odbrani slobode štampe širom svijeta, zabrinuti smo zbog situacije sa kojom se suočavaju novinari u vašoj zemlji i uticaja koji ona ima na pravo javnosti na informacije – naveo je Mong.

Atila Mong je novinar i Evropski predstavnik Komiteta za zaštitu novinara iz Berlina (CPJ).

U Mađarskoj je nagrađen Pulicerovom memorijalnom nagradom za najbolje istraživačko novinarstvo 2004. godine i SOMA nagradom za istraživačko novinarstvo 2003. godine.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ / RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ / RINGIER

Podsjećamo, novinar “EuroBlica” i “Srpskainfo”, Nikola Morača, odgovorni urednik Siniša Trkulja i direktor razvoja i izvršni urednik za onlajn Boris Lakić, pozvani su u petak na informativni razgovor u Policijsku upravu Banjaluka.

Policija ih sumnjiči za navodno krivično djelo povreda tajnosti istražnog postupka, a od našeg novinara Nikole Morače, uz prisustvo advokata, inspektori su tražili da oda svoje izvore koji su mu pomogli da dođe do informacija u tekstu o silovanju 18-godišnjakinje, koje je nedavno prijavljeno u Banjaluci.

Nakon što je odbio da to učini, jer ima profesionalnu obavezu da štiti izvore, Morači je saopšteno da ima status osumnjičenog, te mu je uz saglasnost tužioca oduzet mobilni telefon, piše Srpskainfo.

Prihvati notifikacije