Kultura

Za rekonstrukciju historijskog dragulja, dvorca u BiH izdvojeno 2,3 miliona KM!

Grad Cazin se priprema za ambiciozan projekat rekonstrukcije dvorca Lothara von Berksa, koji se nalazi u kompleksu nacionalnog spomenika Stari grad Ostrožac, a trenutno je u ruševnom stanju.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Potrebna sredstva obezbijedili su Vlada Unsko-sanskog kantona i Grad Cazin, koji su za tu namjenu zajedno izdvojili 2,3 miliona KM, bez PDV-a. Ovaj projekat predstavlja važan korak u obnovi kulturne baštine grada Cazina i Bosanske krajine.

Dvorac Lothara von Berksa, koji je izgrađen još u 19. vijeku, jedan je od najpoznatijih historijskih spomenika u regiji. Međutim, vremenom je dvorac izgubio nekadašnju slavu i potrebna su značajna ulaganja kako bi bio vraćen u prvobitno stanje.

Direktor JU Centra za kulturu i turizam Cazin Ermin Beganović istaknuo je za Fenu da se radi se o iznosu višem od 2,3 miliona KM. Riječ je o procijenjenoj vrijednosti radova bez PDV-a, što znači da je ukupna vrijednosti radova još veća.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

On precizira da će se konkretni radovi vršiti na dvorcu Lothara von Berksa za koji je u proteklom periodu urađen glavni projekat, uz izdvojena sredstva od skoro 80.000 KM.

Na osnovu tog projekta Federalno ministarstvo prostornog uređenja izdalo je građevinsku dozvolu, dok bi se javna nabavka trebala odnositi na infrastrukturne radove na dvorcu koji podrazumijevaju obnovu krovišta i međuspratnih konstrukcija na objektu. Za dvorac također imamo i potpunu projektnu dokumentaciju, te izdatu građevinsku dozvolu. U međuvremenu je Centar za kulturu i turizam, zajedno sa Gradom Cazinom, obezbijedio novih 100.000 KM za izradu projektno-tehničke dokumentacije ostalih dijelova Nacionalnog spomenika Stari grad Ostrožac i mislim da će kroz desetak dana Centar za kulturu i turizam raspisati javnu nabavku projektno-tehničke dokumentacije koja je preduslov da bismo mogli krenuti sa rekonstrukcijom drugih dijelova ovog značajnog kulturno-historijskog kompleksa – naglasio je Beganović.

Riječ je o projektu od velikog značaja za Grad Cazin i njegove stanovnike. Rekonstrukcija dvorca Lothara von Berksa će pružiti nove mogućnosti za kulturne događaje i manifestacije, kao i otvaranje novih radnih mjesta u sektoru turizma. Očekuje se da će završetak radova privući veći broj posjetilaca i turista u ovaj dio BiH.

Grad Cazin je prepoznao važnost očuvanja kulturne baštine i ulaganja u razvoj turizma kao jedan od ključnih faktora za unapređenje lokalne ekonomije. Projekat rekonstrukcije dvorca Lothara von Berksa je samo jedan od brojnih koraka koje Grad Cazin planira poduzeti kako bi ostvario navedene ciljeve.

Prihvati notifikacije