Naučnici sa Univerziteta Minnesota School of Public Health smatraju da je to zbog nutrijenata u orašastim plodovima i njihovog uticaja na cjelokupno zdravlje.
Pratili su 3023 osobe (muškarci i žene) 20 godina i uspoređivali njihovo zdravlje s prehranom.
Orasi su jedini izvrstan biljni izvor omega-3 alfa-linolenske kiseline, za koju se pokazalo da podržava zdravlje srca i mozga, kao i zdrave procese starenja. Samo jedna porcija oraha (otprilike jedna šaka) ima impresivnu lepezu nutrijenata koji blagotvorno utiču na opće zdravlje.
Orasi sadrže četiri grama proteina, dva grama vlakana i magnezij (45 miligrama).
Orasi također pružaju brojne antioksidanse, uključujući polifenole.
“Čini se da oni koji jedu orašaste plodove imaju jedinstven tjelesni fenotip koji sa sobom nosi i druge pozitivne zdravstvene učinke, poput bolje kvalitete prehrane, osobito ako su jeli orašaste plodove od djetinjstva do srednje odrasle dobi”, kaže profesor epidemiologije i zdravlja na Školi javnog zdravlja Sveučilište Minnesota, dr. Lynn M. Steffen.
Konzumacija oraha također je povezana s gubitkom težine – oni koji su jeli orahe pokazali su znatno niže koncentracije glukoze u krvi od onih koji ih nisu jeli.
Studija je objavljena u Nutrition Metabolism and Cardiovascular Diseases.