Magazin

Za bogatiji okus jela: Prilikom dinstanja luka dodajte ovaj sastojak

Luk je nezaobilazan sastojak u mnogim jelima i često je osnova gotovo svake pripreme u kuhinji. Osim što daje dubinu ukusu, pravilno pržen luk može znatno unaprijediti kvalitet jela.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Ako želite postići bogatiji okus prilikom prženja luka, postoji jednostavan trik koji možete isprobati dodavanje prstohvata šećera.

Ovaj mali dodatak pomaže karamelizaciji luka, čineći ga blago slatkastim i još aromatičnijim. Osim toga, šećer djeluje kao prirodni pojačivač okusa.

Priprema je jednostavna: na ulju otopite komadić putera, dodajte nasjeckani luk i zatim prstohvat šećera. Nakon što luk postane staklast i blago zlatne boje, možete dodati ostale sastojke prema receptu.

Važno je ne pretjerivati sa šećerom, jer previše slatkoće može narušiti ravnotežu ukusa. Kada se koristi umjereno, ovaj trik može vašim jelima dati novu dimenziju i učiniti ih još ukusnijim.

Važno je napomenuti da ne treba pretjerivati s količinom šećera – dovoljan je prstohvat. U suprotnom, možete narušiti ravnotežu ukusa i učiniti jelo previše slatkastim.

Ako još niste isprobali ovaj jednostavan kulinarski trik, pravo je vrijeme da krenete primjenjivati.