Region

Vučić: Okolnosti nam ne idu naruku. Zamrznuti konflikt nije rješenje

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u nastavku rasprave o Kosovu i Metohiji u Skupštini Srbije da ne smatra da je zamrznuti konflikt rješenje i da nikada ni sa kim neće pregovarati kako bi opstao na vlasti, jer njega interesuje opstanak Srbije.

FOTO: EPA-EFE/FILIP SINGER
FOTO: EPA-EFE/FILIP SINGER

“Okolnosti nam ne idu naruku. Nisam za zamrznuti konflikt i ne mislim da je on rešenje. Nadam se da ćemo imati dovoljno mudrosti da naučimo i vidimo kada je vreme i koliko možemo da učinimo”, rekao je Vučić.

Reagujući na prigovore opozicionih poslanika, Vučić je poručio da bi Srbija morala da prizna “nezavisno Kosovo” da ne pregovara već 10 godina.

On je zamjerio predstavnicima opozicije u Skupštini Srbije da su jučerašnjom diskusijom učestovali “u kriminalizaciji srpskog naroda na Kosovu i Metohiji”.

“Govorite ono što pojedine strane službe namerno rade razarajući Srbiju i tkivo srpskog naroda na severu Kosova i Metohije”, rekao je Vučić.

Komentarišući primjedbe da je “ucenjen Vučić, a ne Srbija”, predsjednik Srbije je istakao da on nema šta da izgubi, jer nema bogatstvo, kao i da je bio ponosan na sankcije koje su mu bile uvedene 1999. godine jer je branio svoju zemlju.

“Niko mi nikada ničim ličnim nije pretio niti bilo čime. Nikad nisam pregovarao o opstanku na vlasti ni sa kim i nikada neću pregovarati zbog opstanka na vlasti – mene interesuje opstanak Srbije”, rekao je Vučić.

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas posebnu sjednicu posvećenu Kosovu i Metohiji, na čijem dnevnom redu je Vladin Izveštaj o pregovaračkom procesu sa institucijama privremene samouprave u Prištini od 1. septembra 2022. do 15. januara 2023.

Vučić je juče iznio plan od 10 tačaka o politici Srbije u narednom periodu i govorio o francusko-njemačkoj inicijativi.

On je kao posebno tešku istakao tačku četiri te inicijative i to drugi stav u kojem se navodi “da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji”.

Šefovi poslaničkih grupa vladajuće većine i opozicije izneli su juče svoje stavove, a žučna rasprava narodnih poslanika se u jednom trenutku pretvorila u incident, kada je došlo do koškanja poslanika vlasti i opozicije.

Prihvati notifikacije