Region

Beograd: Dogovorena zajednička sjednica vlada Srbije i RS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je zajedničku sjednicu vlada Srpske i Srbije u decembru, u Banjaluci, na kojoj će biti operacionalizovani dogovoreni projekti.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER
FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER

Dodik je rekao da je na sastanku njega i člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dogovoreno da ta sjednica bude održana poslije formiranja Vlade Republike Srpske u prvoj sedmici decembra.

“Tada ćemo imati operacionalizaciju svih dogovora koje smo imali o svim današnjim pitanjima”, rekao je Dodik u obraćanju medijima nakon sastanka.

On je zahvalio Vučiću za priliku da on i Civjanovićeva nakon izbora imaju prvi radni sastanak izvan Srpske, odnosno BiH, i to u Srbiji.

“To je nešto smo smo htjeli da uradimo. Razgovarali o svim važnim temama”, rekao je Dodik, navodeći da je razgovarano o situaciji u regionu, uz činjenicu pojačanog sukoba u Ukrajini.

On je rekao da je upoznao Vučića da osjeća da međunarodni faktor dodatno pritiska i Srbiju i Srpsku kako bi pojačao rješenja koja žele da nametnu.

“Tako da je veoma važno da ostanemo u procesu informisanja o pozicijama koje su veoma složene i za Srbiji i Srpsku”, rekao je Dodik.

Dogovoreno je i da ove sedmice bude formiran tim predstavnika Srpske i Srbije za izgradnju Memorijalnog centra Donja Gradina u koji će biti uloženo desetine miliona eura.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je predviđeno da Srbija u ovom značajnom projektu učestvuje sa 80 odsto finansijskih sredstava.

“Dogovorili smo da ove nedjelje formiramo tim predstavnika Republike Srpske i Srbije. Spremni da uložimo desetine miliona evra, to je jedna od najvažnijih stvari”, istakao je Vučić.

Ovo je prva zvanična posjeta Dodika i Cvijanovićeve nakon stupanja na dužnosti.

Prihvati notifikacije