Region

Iz EU otkrili ko je krivac za propast pregovora Srbije i Kosova: "Sad bi moglo doći do eskalacije"

EU danas je u razgovorima sa predstavnicima Beograda i Prištine iznijela prijedlog koji je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prihvatio, a premijer Kosova Aljbin Kurti nije, rekao je portparol EU Peter Stano, te ocijenio da je u pitanju nepoštovanje međunarodnih obaveza, što se posebno odnosi na Prištinu.

FOTO: EPA
FOTO: EPA

Stano je na Twitteru napisao da oba sagovornika snose punu odgovornost za nesupjeh današnjih pregovora i za bilo kakvu eskalaciju i nasilje do kojih bi moglo da dođe na terenu.

Stano je najavio da će obavijestiti države članice, ministre spoljnih poslova i partnere EU o nekonstruktivnom ponašanju strana i potpunom nepoštovanju svojih međunarodnih zakonskih obaveza, a to se, naglasio je, posebno odnosi na Prištinu.

“Ovo šalje veoma negativan politički signal”, napisao je Stano.

Visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žozep Borelj rekao je da je EU predala prijedlog koji je mogao da spriječi rizik eskalacije, koji je Vučić prihvatio, ali nije i Kurti.

On je istakao da od prištinske strane očekuje da odmah suspednuje dalje korake u vezi sa preregistracijom vozila na sjeveru Kosova, a od Srbije da suspenduje izdavanje novih tablica KM.

“To je bio i prijedlog rješenja, ali pošto nije usvojen, apelujem da se primijeni, jer nam to daje vrijeme za pronalaženje održivog rješenja za ovo pitanje u kontekstu normalizacije odnosa”, poručio je Borell.

Prihvati notifikacije