BiH

Volonteri o kojima se priča: Svaku noć u Mostaru nose iftare siromašnim sugrađanima

Vrijedni volonteri svake večeri na brojne adrese u Mostaru odnose iftare za osobe treće životne dobi, koji su lošeg imovinskog stanja.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Tradicionalna je to akcija Udruženja “Zajedno za naš grad“, već pet ramazan, a odziv sugrađana koji doniraju novac i hranu za pripremu iftara je svake godine veći.

Osim Mostaraca, donatori su i građani drugih bh. gradova i dijaspore. I broj postača kojim se dostavljaju iftari je, prema riječima aktivista i volontera, svake godine veći.

“Fascinira njihova volja da poste u jesen plus života kada organizmi nisu u najboljem stanju. Uslovi u kojim žive također su teški, ali nijet nije upitan“, rekao je za Anadoliju osnivač Udruženja Nermin Mehić.

Aktivisti se trude isporučiti kvalitetne iftare.

Pročitajte još

“Sasvim sigurno je riječ o visoko kvalitetnim obrocima. Prepoznaju to donatori, sugrađani, ali i sami korisnici. Svi iftari koje pripremamo i odnosimo su fotografisani i potom podijeljeni na društvenim mrežama. Osim kvalitetnog glavnog jela, tu su voće, salate, kolači, sokovi, a već smo uz obroke odnosili i higijenske potrepštine. Još jednom do kraja ramazana te preparate planiramo dostaviti uz iftare. Sugrađanima je jasno da naši iftari nisu obične kutije u kojim su somuni ili nešto hljeba. Za to su zaslužni donatori. Posebno ističem kompaniju Edeka Abaza iz Njemačke, prijatelje koji su nam sa tradicionalne roštiljade u Njemačkoj proslijedili 2.150 eura za iftare. Narod je darežljiv. Nešto doniranog novca izdvajamo za volontere i kuhare. Njima ćemo uplatiti bajramluk. Oko 90 posto sredstava koja pristižu idu za iftare“, istakao je Mehić.

Naravno, obroci se i dalje dostavljaju korisnicima kuhinje ovog Udruženja koji nisu postači.

“Raduje što mnogo ljudi u ovom gradu želi biti dio pozitivne priče. Naša kuhinja je u pravom smislu riječi – narodna. Nikako politička, stranačka ili nekakva druga. Svi koji žele biti dio naših projekata, osim hrane koju mogu donijeti u naše prostorije, novac mogu donirati PayPal uplatom na zajednozanasgrad1@outlook.com, ili uplatom na jedan od žiro računa dostupnih na našim stranicama. Donirati se može i pozivom na broj 17015. Riječ je o iznosu od 2 KM, od kojih jedna polovina ide za iftare i obroke, a druga za pomoć prijateljima u Turskoj koji su stradali u zemljotresima“, kazao je Mehić.

Udruženje “Zajedno za naš grad“ nedavno je uplatilo sredstva za obred umre za petoro građana Turske iz gradova koji su stradali u razornim zemljotresima. I to nije bio jedini vid pomoći za Turske.

“Uplatili smo novac za iftare građanima jednog mjesta u blizini Adane u kojem uglavnom žive Bošnjaci. Krajem mjeseca namjeravamo otputovati u Hatay i tamo obradovati djecu smještenu u kolektivnim centrima. Nadam se da će se u projekat prikupljanja sredstava za kupvinu bajramskih paketića za djecu Turske uključiti i naše škole. Želja nam je prvog dana predstojećeg Bajrama obradovati te mališane. Odziv donatora i sugrađana u ramazanu je očekivano veliki, a nadamo se da će tako biti i u ostatku mubarek mjeseca“, rekao je Mehić, uz zahvalnost svima koji na bilo koji način pomažu rad Udruženja.

Prihvati notifikacije