Magazin

Virus o kojem se malo zna odnio prvu ljudsku žrtvu: Stanovnici su pozvani da budu na oprezu

Stariji muškarac u Sjedinjenim Američkim Državama umro je od aljaških boginja i smatra se prvom žrtvom te bolesti nedavno otkrivene na Aljasci.

FOTO: DRUGTOPICS
FOTO: DRUGTOPICS
ilustracija

Završio je u bolnici u novembru prošle godine te je preminuo krajem januara. Bolovao je od karcinoma i imao oslabljeni imunološki sistem, što je moglo pridonijeti težini bolesti, objavili su dužnosnici, prenosi Dnevnik.hr.

Aljaške boginje, poznatije po akronimu AKPV, povezane su s velikim boginjama, kravljim boginjama i običnim boginjama. Simptomi zaraze uključuju osip, oticanje limfnih čvorova i bolove u zglobovima i mišićima, piše Guardian.

Prvi slučaj zaraze zabilježen je još 2015. godine, a otad je zdravstvenim službama prijavljeno samo šest slučajeva. Svi zaraženi živjeli su na području Fairbanksa, koji je udaljen 483 kilometara od poluotoka Kenai, na kojem je živio muškarac koji je preminuo u januaru.

Svi ranije zaraženi imali su blage oblike bolesti i oporavili su se bez hospitalizacije.

Prijenos virusa sa životinja na ljude

Zasad nije poznato kako se AKPV prenosi, no sumnja se da bi virus mogao biti zootonskog porijekla, odnosno da može prijeći sa životinja na ljude. Navodi se da postoje dokazi o infekciji tom bolešću kod nekoliko vrsta malih sisavaca na području Fairbanksa, među njima i kod crvenoleđe voluharice i najmanje jednog kućnog ljubimca.

Muškarac koji je preminuo brinuo se za mačku lutalicu u svom domu, no ona je bila negativna na virus. Ipak, redovno je lovila male sisavce i često grebala muškarca. Sumnja se da je mačka nosila virus na kandžama i prenijela ga na muškarca kada ga je ogrebala.

U službenom izvješću o ovom slučaju navodi se da je imao ogrebotinu oko pazuha gdje su uočeni prvi simptomi zaraze: Crvene lezije, odnosno osip.

Dužnosnici kažu da dosad nije bilo dokumentiranih slučajeva prijenosa virusa na ljude, ali su preporučili onima koji sumnjaju da su možda zaraženi aljaškim boginjama stave zavoje na mjesta gdje imaju osip i lezije.

Vlasti su pozvale stanovnike Aljaske da budu oprezni u doticaju s divljim životinjama kako bi izbjegli moguću infekciju aljaškim boginjama.