Magazin

Većini pripadnika Generacije Z nedostaje ova radna vještina

Stručnjaci su ranije sugerirali da je izolacija zbog pandemije možda spriječila društveni razvoj mladih odraslih osoba i njihovo samopouzdanje.

generacija Z nove generacije mladi
FOTO: PEXELS

Većina pripadnika generacije Z izjavila je da nema pojma o čemu razgovarati sa svojim kolegama, otkriva Harrisova anketa koju je sastavio Fortune.

Pročitajte još

Anketa od 1000 radnika svih dobi otkrila je da je 65 posto Generacije Z ostalo bez riječi u blizini svojih kolega, dok je samo četvrtina njihovih starijih kolega prijavila istu socijalnu anksioznost, piše New York Post.

Jedan od razloga dispariteta u diskursu mogao bi biti to što generaciji Z i njihovim kolegama boomerima nedostaju zajedničke tačke, poput kućnih ljubimaca i djece ili posjedovanja automobila i doma.

Također, 75 posto pripadnika generacije Z reklo je da bi možda bili skloniji razgovarati sa starijim kolegama ako oni prvi započnu razgovor.

Nažalost, njihov nedostatak društvenih vještina mogao bi ih koštati posla, promaknuća ili povišice – jer je anketa također pokazala da većina ljudi vjeruje da će oni koji se trude povezati sa starijim zaposlenicima i višim menadžmentom vjerovatnije napredovati.

Stručnjaci su ranije sugerirali da je izolacija zbog pandemije možda spriječila društveni razvoj mladih odraslih osoba i njihovo samopouzdanje u obavljanju osnovnih zadataka, kao što je govor na sastancima.

Studija iz decembra 2023. godine koju je provela grupa Intelligent otkrila je da 39 posto menadžera za zapošljavanje daje prednost starijim kandidatima zbog problema generacije Z s pronalaženjem profesionalnih znakova.