U SAD-u se jaja peru i dezinficiraju, što uklanja njihov prirodni zaštitni omotač i zahtijeva hlađenje.
Dean Harper, kuhar u Harper Fine Diningu, vješto spaja klasične francuske tehnike s modernim trendovima, odražavajući duboko razumijevanje kulinarske nauke i brige o sastojcima.
Napominje da jaja “svakako treba čuvati u frižideru, ali ne bilo gdje”. Rekao je da “tople temperature i često rukovanje mogu ubrzati gubitak svježine – zato se kaže da s jajima treba postupati nježno.”
Kuhar vrhunske kuhinje nastavio je: “S druge strane, njihovo konstantno držanje na hladnom i neometano usporava ovaj proces, a ova metoda mi je ostala u sjećanju još od mojih ranih kulinarskih dana.”
Zato se Dean odlučuje za rashlađeno okruženje u frižideru, koje treba održavati između tri i pet stepeni Celzijusa.
Prema kulinarskom stručnjaku, “najbolje mjesto” za jaja je glavni dio frižidera, a ne vrata.
“Temperaturne fluktuacije uzrokovane otvaranjem i zatvaranjem vrata mogu uzrokovati brže kvarenje. Ovo je savjet koji sam naučio prije mnogo vremena i zaista čini razliku”, rekao je Dean.