Svijet

Večeras su izbori zbog kojih strepi planeta: Ovo su 3 moguća scenarija

U toku su izbori u SAD-u, a situacija za demokrate ne izgleda obećavajuće.

FOTO: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS
FOTO: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

U nastavku su tri scenarija po kojima bi se stvari nakon izbora mogle odigrati te objašnjenje što to znači na američkom, ali i međunarodnom planu.

U kojoj je mjeri Donald Trump budućnost, a ne samo prošlost, pokazat će sati pred nama.

Trumpov pokret MAGA evoluirao je od rubne frakcije republikanske stranke do dominantne sile. Ključno je to što Trumpovi kandidati uglavnom negiraju rezultate izbora 2020. te tvrde da Joe Biden nije pravedno pobijedio, prenosi Index.hr.

Prvi scenarij (visoka vjerovatnost)

Demokrati drže Senat, ali republikanci zauzimaju Zastupnički dom. U ovom slučaju bi moglo doći do niza istraga koje bi vodio Zastupnički dom – od povlačenja iz Afganistana do meksičke granice i koronavirusa.

Bidenov sin Hunter mogao bi se suočiti s istragom zbog navodne porezne prijevare. Postoji šansa da bi republikanci mogli pokušati opozvati predsjednika Bidena. Na klimatskom planu Zastupnički dom pod kontrolom republikanaca učinit će zeleni program daleko komplikovaniji.

Drugi scenarij (umjerena/visoka vjerovatnost)

Republikanci zauzimaju i Zastupnički dom i Senat. Bidenove politike mogle bi biti blokirane i preispitivane na svakom koraku. Ključno pitanje koje bi trebalo pratiti bilo bi daljnja američka podrška Ukrajini.

Što se tiče klimatskih promjena, Ameriku se može isključiti iz bilo koje progresivne zelene agende koja bi masovno utjecala na globalne klimatske ciljeve.

Treći scenarij (slaba vjerovatnost)

Demokrati drže i Zastupnički dom i Senat. Ovaj scenarij mogao bi oživiti ključne politike u vezi s klimatskim promjenama. Također, pravo na pobačaj i istospolni brakovi mogli bi biti kodificirani u zakon. Osim napretka na polju klimatskih promjena, nastavila bi se opća podrška Ukrajini u ratu s Rusijom.