Retrovizor

VATRENI OKRŠAJ NA NEBU ZAPADNE BOSNE Oboren američki F-16, pilot se izbacio prije rušenja. Ovo je njegova priča

Američki pilot Scott O’Grady, čovjek čija je dramatična priča ekranizirana na velikom platnu.

FOTO: SCREENSHOT/YOUTUBE
FOTO: SCREENSHOT/YOUTUBE

Naime, 2. juna 1995. godine dogodio se incident po kojem je snimljen film „Iza neprijateljskih linija“ (engl. Behind Enemy Lines) s Owenom Wilsonom i Genom Hackmanom u glavnim ulogama.

S neba iznad BiH srušen je američki avion tipa F-16 Fighting Falcon. Pilot Scott O’Grady sigurno se izbacio prije nego što je avion uništen i padobranom se spustio u bosanske planine.

Za razliku od filma, avion F-16 je jednosjed, pa je O’Grady bio sam u njemu. Obaranje se dogodilo nedaleko od Mrkonjić Grada, na području pod kontrolom Vojske Republike Srpske. Avion je srušen protuzračnim raketnim sistemom tipa 2K12 Kub. Nakon slijetanja padobranom pilot O’Grady namazao je lice blatom. Kada su srpske jedinice došle u blizinu, spasio se legnuvši licem prema zemlji.

Vojnici su udarali puškama po zemlji u blizini njega, ali ga nisu otkrili. Skrivao se po planinama šest dana jedući lišće, travu i insekte. U misiju spašavanja krenuli su američki marinci s dva teška Sea Stallion helikoptera i 51 vojnikom, poletjevši s nosača helikoptera USS Kearsarge na Jadranu.

Uspješno su pokupili O’Gradyja, no kad su se helikopteri vraćali, srpski su ih gađali protuzračnim raketama i pucali na njih iz ručnog oružja. Helikopteri su zadobili rupe od metaka, ali su se ipak uspjeli sigurno vratiti na nosač aviona, piše Slobodna Bosna.