Sarajevo

Vandali oštetili spomenik na Kazanima, sprejom ispisano "Živi Caco u nama": Oglasila se gradonačelnica

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić oštro je osudila, kako kaže, barbarski čin skrnavljenja spomenika ubijenim građanima Sarajeva na Kazanima.

FOTO: FACEBOOK / KLIX.BA
FOTO: FACEBOOK / KLIX.BA

Kako je rekla, ponosna je što je ostala ustrajna u odluci da se podigne spomen obilježje Kazani poslije skoro tri decenije.“Tome sam pristupila krajnje otvoreno i iskreno, jer svaka žrtva ubijena tokom opsade našeg grada, zaslužuje poštovanje i dostojanstveno obilježje. Zato sam veoma ponosna što sam napravila prvi konkretan korak i pokrenula proces na koji će vrijeme dati odgovor”, navela je Karić.

Sarajevo je oduvijek njegovalo toleranciju i suživot, te ovakvi i slični ispadi u ovom gradu nikada neće imati pogodno tlo.

“Pozivam sve građane na mir, dostojanstvo i vladanje emocijama, a nadležne organe da otkriju počinioce, primjereno ih kazne i o tome obavijeste javnost. Spomenik će u roku od 24 h biti saniran”, dodaje Karić.

Podsjećamo, protekle noći na Kazanima iznad Sarajeva oskrnavljen je spomenik ubijenim građanima Sarajeva

“Živi Caco u nama. 10 br”, ispisano je crvenim sprejom.

Tužitelj Tužilaštva KS je ovo okvalifikovao kao krivično djelo “Oštećenje tuđe stvari”, a uviđaj su obavili pripadnici MUP-a KS.

Prihvati notifikacije