Sarajevo

Konferencija "Kazani: 30 godina poslije": "Da se više nikada i nigdje ne dogode Kazani"

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) podsjeća javnost na godišnjicu masakra građana i građanki Sarajeva, žrtava monstruoznih zločina počinjenih 1992. i 1993. godine na lokalitetu Kazani, podno Trebevića, na području Starog Grada Sarajeva.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

“U povodu tridesete godišnjice izražavamo žaljenje zbog neprincipijelnog suočavanja sa prošlošću predstavnika Grada Sarajeva. Apelujemo gradskim vlastima da isprave grešku koju su nanijeli neunošenjem relevantnih informacija na spomen-ploču na Kazanima.Manjkav tekst kakav se i dalje nalazi na spomeniku žrtvama Mušana Topalovića Cace i pripadnika Desete brdske brigade Armije RBiH, sramota je, a ne ponos svih nas.Ploča sa nepotpunim brojem imena, ali i bez navođenja počinitelja zlodjela, relativizija je zločina počinjenih nad nedužnim Sarajlijama”, poručuju iz UDIK-a te dodaju da samo s jasnim distanciranjem od zločinaca “iz ‘naših redova’ imamo priliku tražiti isto od drugih.Zato još jedan zahtjev UDIK-a ide prema Gradu Sarajevu. Da se podigne spomen-ploča na groblju Sveti Josip. Mjesto je to reeekshumacije žrtava ekshumiranih na lokalitetima Kazana, Gaja i Grm Malina. Uostalom, to je i jeste naša prvobitna inicijativa o jednom spomeniku na dvije lokacije (na Kazanima i u centru grada). Potrebno je zbog suočavanja sa prošlošću. Zbog naše budućnosti. Da se više nikada i nigdje ne dogode Kazani”.

U dnevnom listu Oslobođenje UDIK objavljuje čitulju kao sjećanje na žrtve sarajevskih Kazana.Informacije koje su izostavljene na spomen-ploči navedene su u osmrtnici. Primjer su kako bi tekst na spomeniku trebao izgledati i kako bi Grad Sarajevo mogao pokazati da zaista teži ka iskrenom pomirenju i boljoj budućnosti svih njegovih stanovnika.

Također, u povodu godišnjice, a u saradnji sa partnerima, UDIK organizuje konferenciju „Kazani: trideset godina poslije“.Događaj će biti održan u hotelu Holiday u Sarajevu, 27. oktobra 2023, sa početkom u 12 sati, sopšteno je iz UDIK-a.

Prihvati notifikacije