Sarajevo

Dan sjećanja na stradale na Kazanima

Odavanjem počasti i polaganjem cvijeća, u Sarajevu će biti obilježen Dan sjećanja na stradale na stratištu “Kazani”, podno Trebevića.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Obilježavanju će prisustvovati delegacija Grada Sarajeva, predvođena gradonačelnicom Benjaminom Karić.

Prošlog mjeseca obilježena je godišnjica zločina počinjenih 1992. i 1993. godine na lokalitetu Kazani, te je tim povodom Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) podsjetilo javnost na ubijene Sarajlije, izražavajući žaljenje zbog, kako su naveli, neprincipijelnog suočavanja sa prošlošću predstavnika Grada Sarajevo.

Pozvali su gradske vlasti da isprave grešku do koje je došlo, kako su naveli, neunošenjem relevantnih informacija na spomen-ploču na Kazanima, napominjući da je postavljena sa nepotpunim brojem imena i bez navođenja počinilaca zločina.

Ubistva civila, od kojih su većina bili Srbi, na lokalitetu Kazani na Trebeviću počinili su pripadnici 10. brdske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine, pod komandom Mušana Topalovića Cace. Oni su dovođeni iznad jame gdje su ubijani vatrenim i hladnim oružjem, nakon čega su njihova tijela bacana u jamu.

Za zločine na Kazanima na kazne od 10 mjeseci do šest godina zatvora do sada je osuđeno 14 vojnika Armije RBiH.

Tekst ispisan na spomeniku na Kazanima izazvao je brojne rasprave, jer se na ploči ne navode počinioci zločina, niti nacionalnost žrtava, već samo njihova imena.

Do sada su iz jame na Kazanima ekshumirani posmrtni ostaci 29 žrtava, a sumnja se da je broj stradalih veći.

Prihvati notifikacije