Sarajevo

Uk o upisu djece s poteškoćama u vrtić: Vlada KS je šampion u inkluziji, žao mi je što se ovakva situacija desila

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk sastao se danas sa M.M, majkom djeteta s poteškoćama u razvoju koja je podnijela tužbu protiv privatnog i javnog vrtića u Kantonu Sarajevo zbog nemogućnosti upisa svog djeteta.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Uk ističe kako je objavljen samo “dio odgovora Pravobranilaštva” i da se u njemu ne tvrdi da je “upis djece problem u KS”.

Pročitajte još

“To je zlonamjerno protumačen odgovor na tužbu Pravobraniteljstva, to je samo isječak. Sugerišem svima da pročitaju cjelokupnu odluku Pravobraniteljstva. Ni u jednom tretnuku se ne kaže da je upis djece problem KS već se povezuje s odlukama koje se nalaze u tom dokumentu. Vlada KS je šampion u inkluziji i žao mi je što se ovakva situacija desila – da se baci mrak na sve dobro što je urađeno u proteklom periodu. Daleko smo ispred svih što se tiče inkluzije”, rekao je Uk novinarima.

Naveo je kako se nada da će pronaći način da prebrode ovo te da je ovo “jedan od pet hiljada slučajeva koji se dese”.

“Imam osjećaj da je to zbog nedostatka komunikacije. Žao mi je što se pravobraniteljica koja je potpisala ovaj akt našla na stubu srama i ministrica Hota Muminović koja je linčovana ni kriva ni dužna, a koja je iznijela cijeli proces inkluzije. Na ovim osjetljivim temama ne smijemo kupiti političke poene”, rekao je Uk.

Podsjetimo, u dijelu odluke navodi da se “upis djece s poteškoćama u razvoju u sarajevske vrtiće mogao bi narušiti ugled Ministarstva odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo”. Mjesecima samohrana majka dvoje djece s poteškoćama u razvoju vodi pravnu bitku s institucijama Kantona Sarajevo s ciljem da se njenoj djeci omogući upis u javni ili privatni vrtić.

Ministarstvo je negiralo upletenost u ovo, dok je majka M.M. poslala dokumentaciju i demantuje navode Ministarstva.

Prihvati notifikacije