Sarajevo

Nihad Uk izazvao lavinu komentara: Treba li FK Sarajevo dobivati sredstva od kantona i je li Željo "sadaka klub"

Vlada KS je ponosni, sa nikad većim finansijskim izdvajanjima, partner dva naša velikana FK Željezničar i FK Sarajevo, pohvalio se na društvenim mrežama premijer kantona Nihad Uk, istakavši također i ministra kulture i sporta Kenana Magodu.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Ovaj potonji, a ne bi da mu Vlada nije odobrila sredstva, značajno je “pogurao” dva naša najveća fudbalska kluba, kao što je i mnogo drugih sportskih kolektiva i nije sporno uopće da ga trebaju ukivati u zvijezde.

Ono na šta su se građani vični Facebook komentarisanju statusa naših obnašatelja izvršne vlasti zakačili jeste jedan od komentara na profilu Nihada Uka.

U prijevodu, zanimljivo jedno pitanje se nameće: Kome je Vlada KS pomogla konkretno? Čovjeku čije se bogatstvo procjenjuje “kao čitav budžet kantona” kako napisa jedan učesnik rasprave ili u suprotnom slučaju da li se donacijom koja je bila dovoljna da se otkvitaju zatezne kamate (i tako Željin dug smanji za čitava dva miliona) pomoglo ovoj Upravi ili ustvari amnestiralo one koji su nemilice trošili i nisu uplaćivali porez?

Neki su skloni kritici da ova uprava nema čime da se pohvali zato što im neko dao pare, no hajmo ovako: Što bi kritikovali današnju upravu Želje jer im je neko platio 600.000 KM i spriječio plaćanje kamate, a zanemarili činjenicu da nije ova uprava napravila dug, nego oni koji su to činili do 31.12. 2018.?

Elem, čovjek što izazvaše zanimljivu raspravu napisao je sljedeće:

“Samo je problem što je jedan privatni klub, a drugi nije. Ne razumijem zašto bi se privatni klub finansirao iz budžeta svih nas, pogotovo jer njihov vlasnik (odnosno investitor, donosilac odluka, zovimo ga kako god želimo) ima mnogo više novaca nego cijeli naš Kanton. Osim politikanstva, ja za ovo ne vidim realan razlog.”

Odgovorili su mu da porez u KS plaćaju i navijači Sarajeva pa zašto bi onda oni bili uskraćeni za pomoć, dok drugi jedan učesnik dobro zaključuje kako udruženje građana ne može postati privatni klub. To opet onda baca snop nejasnoća kakav je uopće status FK Sarajevo.

Bilo kako bilo, ima uporište i sljedeći odgovor na pomenuti komentar:

“Taj “privatni” klub uredno plaća porez ovoj državi, daje najveće plate svojim igračima i direktno u kasu države vraća mnogo više od kluba koji je dužan prije svega toj državi. Zato, mnogo više logike ima podrška sportskom kolektivu koji uredno izmiruje svoje obaveze, nego prema klubu koji će državnim novcem izmiriti dug prema istoj toj državi. Sutra se može javiti bilo ko i od države tražiti novac da izmiri vlastiti dug prema poreznoj upravi.”

S jednom malom razlikom, ne može se javiti baš bilo ko. Da su ovi sada u Želji lopine i neko s kim se ne može razgovarati upitna bi bila i ova vrsta podrške, bez obzira što su navijači Želje ogromno glasačko tijelo. Neka vrsta sinergije i pozitivnog ambijenta morali su postojati…