Sarajevo

Borba majke djece s poteškoćama u razvoju za upis u vrtić: Traže joj 5.000 KM…

Upis djece s poteškoćama u razvoju u sarajevske vrtiće mogao bi narušiti ugled Ministarstva odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo - tako glasi sporna odluka kantonalnog Pravobranilaštva dostavljena Općinskom sudu.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY
Ilustracija / Na slici nije prikazan dječak iz teksta

Mjesecima Mia Mrgud, samohrana majka dvoje djece s poteškoćama u razvoju vodi pravnu bitku s institucijama Kantona Sarajevo s ciljem da se njenoj djeci omogući upis u javni ili privatni vrtić.

Općinski sud Sarajevo je izricanjem mjere osiguranja naložio resornom ministarstvu da u roku osam dana osigura prihvat i boravak djece u vrtiću, no kanton se žalio na odluku, a Kantonalni sud krajem augusta ukida rješenje. Pravobranilaštvo je zatim od suda zatražilo garanciju od 5.000 maraka za štetu koja bi mogla nastati ukoliko djeca budu upisana u javni vrtić.

Sve navode Ministarstvo obrazovanja negira i tvrdi da nisu sudjelovali u prijedlogu novčane naknade za reputacijski rizik.

Pročitajte još

“Uz posebno razumijevanje izazova s kojim se suočavaju roditelji djece s teškoćama u konkretnom slučaju želimo informisati javnost da je majka M.M. djece s teškoćama u toku 2022/2023. godine putem EMIS sistema upisala svoje dvoje djece u privatnu predškolsku ustanovu, a nakon potpisivanja Ugovora s privatnom ustanovom majka se obratila Ministarstvu za odgoj i obrazovanje za obezbjeđenje podrške asistenta za njeno dvoje djece.

Majka je informisana da Ministarstvo nema zakonsku mogućnost finansiranja radnika u privatnim ustanovama, čiji osnivač nije Kanton Sarajevo (Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju, Zakon o izvršenju Budžeta Kantona Sarajevo). Ministarstvo za odgoj i obrazovanje je cijeneći najbolji interes djece majci ponudilo mogućnost da upiše djecu u javnu predškolsku ustanovu u sastavu JU „Djeca Sarajeva“, jer bi Ministarstvo bilo u mogućnosti u skladu sa zakonom finansirati asistenta za djecu u javnoj predškolskoj ustanovi, čije osnivač jeste Kanton Sarajevo. Navedenu ponudu koju je Ministarstvo cijenilo da je u najboljem interesu djece s teškoćama majka je odbila i nastavila insistirati da njeno dvoje djece pohađaju ranije odabranu privatnu predškolsku ustanovu“, navedeno je u saopćenju Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS-a.

Ove navode ministarstva Mrgud demantuje. Poslala je i dokumente u kojima, kako kaže, se vidi da želi upisati djecu u vrtić JU Djeca Sarajeva, obavještava Ministarstvo da u ponudi vrtića u široj okolici uopšte nema vrtića JU Djeca Sarajeva, njihov odgovor kroz EMIS sistem u vezi toga iz kojeg je potpuno jasno da je za njih izbor bilo kojeg privatnog vrtića sasvim prihvatljiv i konačno njihov pismeni Odgovor od 28.08.2023. godine kojim, kako navodi, iz nedovoljno jasnih razloga odbijaju njen Prigovor.

“Ne samo da mi nisu ponudili upis u javnu predškolsku ustanovu, nego su direktno odbili moj Prigovor kojim tražim upravo to! Tvrdnje Ministarstva o redoslijedu radnji i insistiranju na pohađanju odabrane privatne predškolske ustanove, pored toga što se odnose na prethodnu školsku godinu, su netačne i zlonamjerne. Iako raspolažem obimnom email prepiskom koja je najvećim dijelom u vidu monologa, jer Ministarstvo niti na jedan od mojih upita nije odgovorilo, kao i nekoliko pismenih dopisa razmijenjenih s obje strane, (…)

Naime, Sud je već cijenio i utvrdio kako sam “Poštujući pravila Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS, izražena u Konkursu za upis djece u predškolske ustanove… upravo i poduzela sve radnje koje se od roditelja očekuju.” Sud je utvrdio i kako je Ministarstvo “Konkursom izjednačilo sve privatne i javne predškolske ustanove”, a posebno skrećem pažnju na to da je Sud već utvrdio kako dopis koji Ministarstvo predstavlja kao ponuđenu mi mogućnost koju sam ja odbila “nije izraz činjenja…u cilju otklanjanja štete… nije nastojanje da se poduzme sve iz nadležnosti… naročito jer je Ministarstvo već upoznato da predlagatelji nisu u mogućnosti…prihvatiti upis u JU Djeca Sarajeva na poludnevni boravak uz tek obećanje da će dobiti jednog asistenta”, navela je Mrgud.

Prihvati notifikacije