Kultura

Udruženje ilmijje Islamske zajednice bogatim programom obilježava 111. godišnjicu

Udruženje ilmijje Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, koje okuplja imame, muallime, uposlenike Islamske zajednice te vjeroučitelje, muderrise i profesore islamskih fakulteta, u septembru i oktobru nizom aktivnosti širom BiH obilježava 111. godišnjicu postojanja i djelovanja.

FOTO: UDRUŽENJE ILMIJJE IZ U BIH
FOTO: UDRUŽENJE ILMIJJE IZ U BIH

Program obilježavanja počinje 20. septembra promocijom knjige „Imami Srebrenice 1992-1995 memorizacija kao zavjet i opomena“ autora Alija-ef. Jusića, koju zajednički pripremaju Udruženje ilmijje, Institut za društvena i religijska istraživanja iz Tuzle i Gazi Husrev-begova biblioteka, koja će ugostiti ovu promociju.

Okružni odbor Udruženja ilmijje Tuzla za 27. septembar priprema manifestaciju „Čuvajmo od zaborava“, u okviru koje će članovi Udruženja ilmijje posjetiti mjesta masovnih grobnica u Zvorniku, nakon čega će biti upriličena i centralna mevludska svečanost u džamiji u Kamenici.

Na akademiji, koja će biti održana 28. septembra u Sarajevu, bit će predstavljen i Zbornik radova „Uloga i značaj imama u procesu povratka“. Tom prilikom će biti dodjeljena priznanja i pokloni za 19 imama i jednu muallimu, koji su penzionisani u protekloj godini.

U Tešnju će biti održana tribina pod nazivom „Sjećanje na život i djelo Abdulah-ef. Hadžića“, a Mostaru će također biti predstavljen Zbornik radova „Uloga i značaj imama u procesu povratka“.

Program obilježavanja 111. godišnjice Udruženja ilmijje će biti okončan 13. oktobra, kada će predsjedavajući Skupštine Udruženja ilmijje Safet-ef. Karahmetović klanjati džuma-namaz i održati hutbu na Musalli u Potočarima.

Udruženje ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini osnovano je 28. septembra 1912. godine, javlja MINA.

Prihvati notifikacije