BiH

Učenici do 5. razreda u USK ostali bez obećanih besplatnih udžbenika, u TK neki dobili neupotrebljive

Učenici osnovnih škola na području Unsko-sanskog kantona, uzrasta od prvog do petog razreda, ostaće ove školske godine bez besplatnih udžbenika koje je, prema ranijem dogovoru, trebala finansirati Vlada Federacije BiH.

FOTO: TUZLANSKI.BA
FOTO: TUZLANSKI.BA

U Tuzlanskom kantonu dio učenika umjesto novih udžbenika, dobio je polovne i neupotrebljive. I iz TK tvrde da Vlada FBiH nije uplatila obećani novac.

U USK pozivaju na razmjenu udžbenika

“Naša vlada se opredijelila za nabavku udžbenika od šestog do devetog razreda, koji su skuplji i da budemo sigurni da će oni biti nabavljeni. Međutim, federalna Vlada nije nam doznačila obećana sredstva za kupovinu udžbenika učenicima nižih razreda, a to su opravdali tehničkom greškom”, kazao je za Nezavisne Edvin Alijanović, ministar obrazovanja u Vladi USK.

Prema njegovim riječima, iz Vlade FBiH stiglo je naknadno opravdanje da bi za pomenuta sredstva trebalo izvršiti rebalans budžeta, što je, opet, kaže, komplikovana i dugotrajna procedura koja bi oduzela dosta vremena. Alijanović je ovom prilikom istakao kako će Vlada USK realizirati svoja ranija obećanja, te da će za učenike od šestog do devetog razreda biti nabavljeni potrebni udžbenici koje će oni dobiti u svojim školama.

Sve ovo je izazvalo negodovanje i ogorčenje kada su u pitanju roditelji učenika, s obzirom na to da će biti izloženi neplaniranim i ne tako malim troškovima.

U međuvremenu, u mnogim školama na području USK nastala situacija se pokušava riješiti razmjenom starih udžbenika, dok je općina Bosanski Petrovac izdvojila sredstva za kupovinu udžbenika učenicima prvih razreda.

“Postavili smo na internet stranicu naše škole obavijest da roditelji čiji su učenici prošle godine dobili besplatne udžbenike od prvog do petog razreda, ukoliko mogu, donesu sačuvane udžbenike kako bismo ih podijelili djeci. Za sada je odziv dosta dobar”, kaže Sanjin Bećirović, direktor Osnovne škole Harmani u Bihaću.

U TK neupotrebljivi udžbenici

U Tuzli je došlo do podjele udžbenika, ali su neki učenici dobili potpuno neupotrebljive jer su radne svekse već popunjenje. Ministar je poručio kako će odgovorni snositi posljedice.

„Početkom nove školske godine pojavili se određeni problemi koji su eksponirani na društvenim mrežama, a radi se o tome da su škole pojedinim učenicima podijelili ispisani udžbenik. To su udžbenici koji se dopunjavaju, i u tom kontekstu želim kazati da su to propusti škola. Škole su imale obavezu da u skladu sa uputstvom, Ministarstvu dostave potrebne količine, kako bismo mogli nabaviti udžbenike. Jedan broj škola, ukupno njih petnaest, nije postupilo u skladu sa uputstvom i tako je nastao problem“, kazao je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK, prenosi N1.

Poručio je da će Ministarstvo “poduzeti mjere prema onima koji su napravili ovaj propust, a učenicima će se naručiti novi udžbenici”. U pitanju su radni udžbenici od prvog do četvrtog razreda u kojima se dopisuju određeni zadaci (npr. Moja matematika – radni udžbenik, Moja početnica – radni udžbenik…).Za razliku od ranijih godina, ove školske godine učenici će dobiti udžbenike za Engleski jezik i Vjeronauke, te radne sveske koji se nalaze na spisku Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke. Radne sveske koje nemaju odgovarajuće odobrenje u skladu sa Zakonom o izdavačkoj djelatnosti neće se koristiti u ovoj školskoj godini i prema školama je upućen dopis da nastavnici ne traže kupovinu radnih sveski.

Udžbenici koje će učenici nasljeđivati od prošle generacije samo su oni u koje se ne dopisuje i za koje su školske komisije utvrdile da se mogu koristiti. Time su napravljene znatne uštede što je stvorilo prostor da se ove godine nabave udžbenici koji nisu bili predmet prošlogodišnje nabavke.

„Kada je u pitanju Federalno ministarstvo obrazovanja koji su kazali da će osigurati sredstva od prvog do petog da se nabave svi udžbenici, istini za volju ja moram kazati javnosti da do sada ni marka nije uplaćena na naš račun. Odnosno dobili smo informaciju da je donesena neka odluka ali sredstva nisu operativna”, istakao je ministar Omerović.

Iz Ministarstva obrazovanja i nauke TK apeluju na roditelje da ne kupuju udžbenike i radne sveske i da će se krajem ove sedmice ili početkom naredne udžbenici i radne sveske distribuirati školama.

Optužbe iz Naše stranke

“Neka se ministar Omerović prestane kriti iza pojedinih direktora škola i prizna krivicu za propust koji je djeci i roditeljima u TK potvrdio da u školu idu samo zato što moraju, a da sistem obrazovanja ni na koji način ne brine o njihovoj budućnosti”, kažu iz Naše stranke.

Kao dokaz izgovorenom navode odluku odluku Vlade TK od 29. augusta kojom su sredstava za nabavku udžbenika planirana budžetom preraspodijeljena na angažovanje firmi za obezbjeđenje školskih objekata.

“Istovremeno se za tu namjenu od direktora škola traži sklapanje direktnih ugovora s firmama koje su povezane ili u vlasništvu političkih predstavnika. Jedna od tih firmi je već potpisala ugovor s Osnovnom školom Lukavac grad. Direktore se gura u nezakonite i netrasparentne javne nabavke”, tvrde iz Naše stranke.

Iz Naše stranke su zatražili da Vlada TK prioritetno poništi odluku o preraspodjeli sredstava i odmah izvrši nabavku i distribuciju udžbenika za sve učenike osnovnih škola Tuzlanskog kantona.