Magazin

U šest koraka saznajte kakav ste roditelj

Svaki roditelj barem se jednom u životu zapitao: jesam li dobra mama ili tata? Svi dobri roditelji dijele neke zajedničke karakteristike.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY
Ilustracija

Provjerite jeste li i vi među njima.

Pošteni steŽivot može biti strašno nepravedan. Upravo zato od svojih roditelja želimo da budu sigurna luka u cijelom tom kaosu – netko tko će se prema nama ponašati s poštovanjem koje zaslužujemo. Kada govorimo o poštenim roditeljima, ne mislimo (samo) na pojedince koji se jednako ophode prema svoj djeci. Pošteno roditeljstvo uključuje fleksibilnost u odgoju, davanje šanse djetetu da napravi grešku i nauči iz nje. Pošteni roditelji ne projiciraju svoje želje na djecu. Naprotiv, slušaju njihove želje, potrebe i izazove te donose odluke koje su u njihovu najboljem interesu, piše N1.

Odgovorni steDjeca uče iz onoga što vide i čuju, a najviše poštuju osobe koje se ponašaju u skladu s onim što propovijedaju. Odgovorni roditelji to znaju i spremni su uložiti dodatan napor da im budu uzor pozitivnog ponašanja. Ako cijenite iskrenost, bezuvjetnu ljubav i snažnu radnu etiku, te karakteristike jasno pokažite svojim ponašanjem.

Dosljedni steDobri roditelji znaju postaviti granice prihvaćenog ponašanja za svoju djecu, ali su i dosljedni u provođenju svojih pravila. Nema kod njih “jedan dan ovako, a drugi dan onako”. S dosljednim roditeljima nema dvojbi – djeca točno znaju kakvo se ponašanje očekuje od njih u određenim situacijama i zbog toga se osjećaju sigurno i zbrinuto.

Znate oprostitiOpraštanje nije lako, ali je neophodno u životu – kako prema prijateljima i partnerima tako i prema djeci. Kada oprostite djetetu, pokazujete mu da je i dalje vrijedno vaše ljubavi iako vas je povrijedilo svojim postupkom. Ne samo da je za odraslu osobu nezdravo da zadržava ljutnju u sebi već i za vaše dijete. Istraživanja su pokazala da su djeca koja su odgojena da se lako oslobode ljutnje sposobnija prebroditi teške situacije u zrelijoj dobi, imaju bolji fokus i kontrolu nagona.

Niste perfekcionistiNajbolji roditelji znaju da nisu savršeni. Znaju da ne moraju biti mudri niti samopouzdani od 0 do 24 sata dnevno svakog dana u tjednu. Umjesto toga ulažu svu svoju ljubav, vrijeme i mogućnosti u to da vole svoje dijete i da ga podržavaju u njegovu životu. Najbolji roditelji nisu perfekcionisti jer su svjesni da perfekcionizam stvara začarani krug stresa i tjeskobe.

Znate se ispričatiI baš zato što znate da niste savršeni, greške vam se događaju i za njih ste se spremni ispričati.

Prihvati notifikacije