Život

U selo Sanica vraćaju se rijetki, među njima je Hidajet: "Kažu ili je lud ili ima milione" (VIDEO)

Sanica je u bivšoj državi bila proglašena za prvo turističko selo.

FOTO: BHRT
FOTO: BHRT

Ovo mjesto kod Ključa prava je oaza prirodnog bogatstva, međutim, dijeli sudbinu mnogih manjih sredina koje ljudi u potrazi za poslom masovno napuštaju. Ipak, ima i onih koji se tu vraćaju.

Hidajet Kučuković skoro tri decenije je živio i radio u Švicarskoj, a gradio u Sanici. Buđenje uz prirodu i domaće životinje na vlastitom ranču, san je koji je sebi ostvario sada kada je u mirovini. Vratio se dok svi mahom napuštaju ovo malo mjesto, piše BHRT.

“Većina kaže, ili je lud ili ima milione, nije sve ni u parama. Supruga i ja smo odlučili da se vratimo. Ovih pet godina koliko sam ovdje ne bih dao ni za 26 gore u Švicarskoj. Tamo je život – radno odijelo i pidžama”, kaže Hidajet.

U bivšoj Jugoslaviji je Sanica proglašena najljepšim i prvim turističkim selom. Prirodne ljepote glavni su aduti ove mjesne zajednice smještene u živopisnoj kotlini ispod obronaka Grmeča. Pažnju privlači i danas. Oni najhrabriji se i okupaju na izvoru istoimene rijeke gdje se nalazi i ljudskom rukom iskopan tunel.

“Svaka je kuća u ljetnom periodu imala sobu koja je bila spremna da se iznajmi, koja je imala dva kreveta. Kad bismo napravili prezentaciju i ponudili ljudima potencijal koji mi nudimo, sigurno bi se mogao Sanici vratiti onaj stari sjaj”, stava je magistar zaštite okoliša Dženan Mehmedović.

Isključenjem struje 2008. godine u Sanici je prestala raditi i Drvna industrija kojom od 2013. gazduje državna kompanija Unsko-sanske šume. Načelnik je, kaže, pretrpio mnoga razočarenja u pokušaju da se ponovo pokrene. Nekada je zapošljavala više od hiljadu radnika.

“Devet godina tražimo rješenja. Nemoguće je da se nije moglo naći nikakvo. Bilo je raznih pokušaja koji nisu uspjeli i tu ne treba stati. Da li može ovo biti političko pitanje ili pilanski lobi? Neko bi se osjećao vjerovatno da bi imao manje, vjerovatno ima i tih pritisaka…”, smatra načelnik Opštine Ključ Nedžad Zukanović.

Danas u ovom mjestu je malo toga. Pogotovo mladih jer je i malo razloga za njihov ostanak.

“Ovdje nisu mogao proći, bilo je šetalište, sad nikoga. Samo cuke i mačke”, navodi mještanka Sanice Fetija.

“Nedostaje radnih mjesta, to je glavno za egzistenciju. Kako da se mlad čovjek oženi kad i njega otac hrani. Kako da stvara familiju?”, ističe mještanin Sanice Abid.

Sanica danas dijeli sudbinu ruralnih sredina u koje se nedovoljno ulaže. Njeni stanovnici ljubomorno, bez obzira na sve poteškoće, čuvaju život na ovim prostorima.

Prihvati notifikacije