BiH

U Sarajevu predstavljen dokument "Bosanski genocid, hrestomatija"

Vitalno je važno da se genocid u Srebrenici izučava na univerzitetima i u školama, poručeno je večeras u Bošnjačkom institutu u Sarajevu tokom prezentacije dokumenta ”Bosanski genocid, hrestomatija“ Memorijalnog centra Srebrenica, javlja Anadolu Agency (AA).

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Potočari-Srebrenica, izjavio je da je riječ o dokumentu na kojem je Memorijalni centar uz pomoć britanske vlade radio godinu.

”Riječ je o dokumentu koji treba da posluži kao osnov za nastavne planove i programe i za učenje o bosanskom genocidu. Odlučili smo da proširimo fokus i narativ i da ne pokazujemo samo Srebrenicu u njenom uskom geografskom specifičnom kontekstu. Izabrali smo da pokažemo da postoji fenomen, da postoji stvar koja se može nazvati i opisati kao bosanski genocid”, kazao je Suljagić.

Dokument se sastoji od članaka i tekstova najuglednijih istraživača iz Bosne i Hercegovine iz ove oblasti.

”Ovo je prvi put da mi preuzimamo na ovaj način taj komad i vlasništvo nad tim komadom naše istorije. Ovo je istorija koju ćemo mi napisati i ovaj dokument je prvi korak u tom pravcu”, rekao je.

Kako je dalje kazao Suljagić, vitalno je važno da se genocid u Srebrenici izučava na univerzitetima i u školama.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

”Sve dok ovaj dokument ne bude bio korišten za učenje i izučavanje bosanskog genocida, za izučavanje Srebrenice ali i drugih elemenata toga što smo zajedno doživjeli i preživjeli 1990-tih godina, mi ćemo smatrati da nismo uspjeli u svom poslu.

Vitalna stvar je da to uđe u učionicu, u nastavne planove i programe i tako se naime pravi i stvara vlastita istorija”, rekao je Suljagić.

Faris Gavrankapetanović, direktor Bošnjačkog instituta, istakao je da je vrlo važno da se tema genocida u Srebrenici istražuje i izučava u školama.

”Nama Bošnjacima je Srebrenica planetarno i kosmički važna i ona treba da bude temelj u određivanju identiteta našeg naroda do kraja svijeta”, kazao je Gavrankapetanović te dodao da je vrlo važno učiti iz onoga što se desilo u prošlosti.

”Posebno želim ovdje da istaknem heroine Majke Srebrenice koje istrajavaju u prikazivanju istine o genocidu i ustvari one su jedan od temelja prikazivanja te istine u Bosni i Hercegovini i širom svijeta.

Moramo im pružiti mogućnost da nam daju što više podataka jer su one neposredni svjedoci onoga što se dešavalo njihovim najbližima”, kazao je Gavrankapetanović.

Prezentaciji dokumenta ”Bosanski genocid, hrestomatija“ prisustvovale su Majke Srebrenice i drugi građani.