Kultura

U Bošnjačkom institutu otvaranje izložbe "Sarajevski atentat"

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine i Bošnjački institut - Fondacija Adila Zulfikarpašića organizatori su izložbe “Sarajevski atentat” autora Valerijana Žuje, koja će sutra biti otvorena u Bošnjačkom institutu.

FOTO: FENA/AMER KAJMOVIĆ
FOTO: FENA/AMER KAJMOVIĆ

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine Ismet Ovčina na pres-konferenciji je istakao da je autor Valerijan Žujo poznati bosanskohercegovački leksikograf, kulturni radnik, istraživač i jedan od najboljih poznavalaca istorije Sarajeva iz perioda o kojem ova izložba govori.

– Sama izložba je rezultat velikih istraživačkih napora autora, jednog broja naših institucija koje su zajedno s nama potpisale dogovor da nam ustupe jedan broj svojih vrijednih eksponata koje govore o ovoj tematici. Smatram da će izložba biti dostojna prezentacija kulturnog nasljeđa koje baštini Sarajevo i BiH – kazao je Ovčina.

Autor Valerijan Žujo izjavio je da je sutrašnja izložba jedinstvena po izboru eksponata, te da je to tek dio onog što je moglo biti predstavljeno.

– Valja podvući da je Sarajevski atentat najznačajniji historijski događaj koji je povezan s ovim gradom. Šta god mi mislili o sebi i o drugima ništa se krupnije ovdje nikad nije dogodilo za ovih šest, sedam stotina godina – kazao je Žujo.

Zvanično otvaranje ižložbe najavljeno je za srijedu, 17. maja u Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića u 14 sati.

Izložba će biti otvorena do 31. maja uz slobodan ulaz za sve posjetioce.