Kultura

U Bošnjačkom institutu obilježavanje 750 godina od smrti Dželaluddina Rumija

Manifestacija „Šeb-i Arus“, posvećena 750. godišnjici od smrti Mevlane Dželaluddina Rumija bit će organizirana večeras u Sarajevu.

FOTO: ILUSTRACIJA/AZRA.BA
FOTO: ILUSTRACIJA/AZRA.BA

U okviru manifestacije, bit će otvorena izložba slika i kaligrafije umjetnika Munira Tufekčića, a profesori Kubad Sulejmani i Čazim Hadžimejlić održat će prigodno predavanje posvećeno Rumiju.

Prilika je to da se posjetioci prisjete i najljepših Rumijevih stihova, te će biti upriličeno i čitanje bejtova iz Mesnevije.

Mevlana Dželaludin Rumi je islamski filozof, teolog, pravnik, sufijski pjesnik koji je živio u 13. stoljeću. Pisao je na perzijskom jeziku, a njegova djela prevedena su na svjetske jezike.

Rumi je umro 17. decembra 1273. godine, a njegova smrt se tradicionalno obilježava širom svijeta manifestacijom pod nazivom „Šeb-i Arus“, Noć susreta sa Bogom.

Šeb-i Arus na turskom znači “noć vjenčanja”. Rumi smrt tumači kao povratak svom porijeklu, “povratak Allahu”, po njemu smrt nije nestajanje, već putovanje ka Bogu.

Njegov ‘Šebi-arus’ veoma je jasno opisao prelaz s ovog prolaznog svijeta u vječni, ahiret. Devet distihona Gazela o smrti ‘Šebi-arus’ povećalo je slavu velikog Mevlanata u cijelom kulturnom svijetu.

„Na dan moje smrti, kad bude nošen moj tabut,ne misli da ću osjećati bol za ovim svijetom.Ne plači i ne govori: šteta, šteta.Kada se mlijeko pokvari, veća je šteta.Kad vidiš da me polože u grob, ja neću nestati.Zar mjesec i sunce nestanu kad zađu?Tebi se čini smrt, a to je rađanje.Grob ti se čini tamnica, a duša je slobodna postala.Koje to zrno ne nikne kad se stavi u zemlju?Pa zašto da sumnjaš u zrno čovjekovo?“

Za Rumijev 800. rođendan, 2007. godinu je UNESCO označio Međunarodnom godinom Rumija, a od 1995. godine je 17.decembar posvetio Rumiju.

Prvi “Šebi-arus” u Sarajevu održan je 17. decembra 1957. godine u kući Hadži Mujage Merhemića i obiljažava se do danas. A večeras će manifestacija biti održana u Bošnjačkom institutu, u organizaciji Fondacije Novi Vidici.