Kultura

Knjiga "Doktor Karel Bayer" Valerijana Žuje na češkom jeziku predstavljena u Pragu

Češko izdanje knjige "Doktor Karel Bayer" Valerijana Žuje predstavljeno je u Pragu. Knjiga je originalno objavljena 2020. godine u okviru edicije Memoria Bosniaca, izdavača Nacionalne i univerzitetske biblioteke (NUB) Bosne i Hercegovine.

FOTO: NUB BIH
FOTO: NUB BIH

Knjigu je na češki prevela Zvjezdana Marković, a objavilo Udruženje “Lastavica” uz podršku porodice Altumbabić. Knjigu su predstavili prevoditeljica i urednica Zvjezdana Marković i Edo Jaganjac, saopćeno je iz NUB-a BiH.

Doktor Karel Bayer, dugogodišnji upravitelj prve moderne bolnice u Bosni i Hercegovini, izuzetna je ličnost koja povezuje češku i bosanskohercegovačku kulturu. Nažalost, vremenom je i u Češkoj i u Bosni i Hercegovini bio zaboravljen.

Zahvaljujući istraživačkom trudu književnika i leksikografa Valerijana Žuje i kulturne djelatnice, praške Sarajke, Zvjezdane Marković, lik i rad dr. Karela Bayera sada su poznati u obje sredine.

Svojevrsno priznanje djelu ovog znamenitog čovjeka predstavlja činjenica da je nakon objavljivanja knjige Valerijana Žuje i Medicinski institut Bayer iz Tuzle dobio ime upravo po dr. Karelu Bayeru, saopćeno je.