Sarajevo

Tanji Fajon uručena Zlatna medalja Bošnjačkog instituta

Ministrici vanjskih poslova Republike Slovenije Tanji Fajon danas je u Sarajevu uručeno priznanje Zlatna medalja Bošnjačkog instituta - Fondacije Adila Zulfikarpašića za 2022. godinu, koje se dodjeljuje zaslužnim pojedincima za doprinos nauci, kulturi, te ukupnom prosperitetu bosanskohercegovačkog društva.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Uz izraze zahvalnosti Fajon je istakla da je počastovana nagradom koju prije svega doživljava kao priznanje Sloveniji koja je uvijek podržavala BiH i njene narode u ostvarivanju svojih ciljeva na putu ka boljoj budućnosti.

– Uvijek govorimo da su naši odnosi tradicionalno prijateljski, dobri i da nema otvorenih pitanja i to nije samo ustaljena diplomatska fraza. To je čvrsta osnova naše saradnje – istakla je Fajon.

Podsjetila je da je prošle godine proslavljeno 30 godina od uspostvaljanja diplomatskih odnosa između Slovenije i BiH, te da je u tom periodu razvijena intenzivna i razgranata saradnja praktično u svim oblastima. Naglasila je da je danas važno razmišljati o budućnosti, te da je budućnost BiH i cijele regije zapadnog Balkana u EU.

– Sada BiH mora učiniti svoj dio posla, prije svega što prije uspostaviti vlasti na svim nivoima i početi ispunjavati prioritetne zadatke koje je odredila Evropska komisija. BiH se mora pripremati za pregovore, provesti reforme u svim oblastima i pripremiti se za ulazak u EU. To je težak zadatak i to je izueztno složen proces transformacije društva. Stoga će biti potrebno ujediniti sve snage bez obzira na političku, etničku i vjersku pripadnost. Slovenija vam je sa svojim iskustvom i znanjem spremna i dalje pomagati u provođenju potrebnih reformi – navela je Fajon.

Zlatnu medalju Tanji Fajon uručio je predsjednik Upravnog odbora Instituta Fehim Škaljić koji je naveo da je odluka o dodjeli priznanja donesena na temelju njenog izuzetnog doprinosa u promociji Bosne i Hercegovine, njenih interesa, historije, kulture i umjetnosti te pomoć u predstavljanju bosanskohercegovačkog svekolikog nasljeđa kao evropskog naslijeđa.

– Tanja Fajon je evropska i naša, odlučna, sposobna, dobronamjerna, njen rad donosi korist ljudima i zato joj se vjeruje. Dugo u kontinuitetu u raznim oblastima radi za korist regiona, naše zemlje BiH. Ugledna evropska političarka koja se izborila za dio naše slobode – slobode kretanja, za bezvizni režim u u EU našim građanima i to kroz uporno i snažno lobiranje u Evropskom parlementu – istakao je Škaljić.

Nakon uručenje priznanja slovenačkoj ministrici Fajon održana je kratka sesija Instituta koju je moderirao direktor Direkcije za evropske integracije Edin Dilberović.