Region

Fajon: Bude li potrebno, kontrole i nakon ulaska Hrvatske u Schengen

Ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon najavila je u Briselu da je njena vlada spremna uvesti kontrole na granici s Hrvatskom i nakon njenog ulaska u Schengen, bude li to potrebno u slučaju velikog migrantskog pritiska.

FOTO: MUSTAFA ÖZTÜRK  / AA
FOTO: MUSTAFA ÖZTÜRK / AA

“Slovenija je spremna uvesti kontrole unutar šengenskog prostora sljedeći dan, sedmicu, mjesec, ako i kada to bude potrebno”, rekla je Fajon koja je u Briselu učestvovala na sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU-a.

“Sada kada Hrvatska ulazi u Schengen, naravno da ne želimo da Slovenija postane nekakav džep s porastom ilegalnih prebjega, migranata, izbjeglica”, naglasila je.

O hrvatskom ulasku u šengenski prostor odlučivat će ministri unutrašnjih poslova na sastanku 9. decembra.

Jednostrana izjava

Fajon je rekla da će slovenska vlada pripremne materijale za taj sastanak razmatrati ove sedmice, u četvrtak.

Istaknula je da Ministarstvo unutrašnjih poslova Slovenije predlaže vladi da podrži ulazak Hrvatske u Schengen.

Rekla je također da vlada priprema jednostranu izjavu po kojoj Hrvatska ulaskom u Schengen priznaje odluku arbitražnog suda o međusobnom razgraničenju, koju Hrvatska ne priznaje jer smatra postupak arbitraže kompromitiranim postupcima slovenske strane.

Slovenija već duže vrijeme prigovara zbog toga što Austrija provodi povremene kontrole na granici, što je suprotno pravu EU, piše Aljazeera.

Stoga se Slovenija zauzima da se postave jasna pravila kako bi se unutrašnje kontrole u šengenskom prostoru ograničile što je moguće više, odnosno da se uvode samo kada je to nužno.