Kultura

U Podgorici otvorena izložba o nacističkom genocidu nad Romima i Sintima

U Podgorici je danas otvorena izložba "Rasna dijagnoza: "Cigan" – nacistički genocid nad Romima i Sintima i duga borba za priznanje", koja prikazuje uvid u nehuman tretman Sinta i Roma za vrijeme Drugog svjetskog rata i holokaust, u kojem je ubijeno šest miliona evropskih Jevreja, uključujući Sinte i Rome, javlja Anadolija.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Izložba, čiji su organizatori romska organizacija mladih “Koračajte sa nama Phiren amenca”, zajedno sa Dokumentacionim centrom Roma i Sinta i Centrom za Sinte i Rome, pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih poslova Njemačke, održava se u Umjetničkom paviljonu Udruženja likovnih umjetnika u Podgorici.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

“Ova izložba predstavlja uvid u nehuman tretman Sinta i Roma za vrijeme Drugog svjetskog rata i holokaust, u kom je ubijeno šest miliona evropskih Jevreja, uključujući Sinte i Rome. Fokus izložbe je nacionalsocijalistički genocid nad Sintima i Romima – od isključenja i obespravljenosti Sinta i Roma u njemačkom Rajhu do njihovog sistematskog istrebljenja u nacistički okupiranoj Evropi.

Nehumane perspektive počinitelja su u suprotnosti sa svjedočenjima žrtava. Stare porodične fotografije Sinta i Roma ključni su dio izložbe i pružaju uvid u stvarnost njihovog života, omogućavajući da se istaknu kao pojedinci”, kazao je izvršni direktor organizacije “Koračajte sa nama – Phiren amenca” Elvis Beriša.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Na izložbi su prikazani historijski dokumenti počinilaca nacističkih zločina na jednoj strani i svjedočenja žrtava, porodične fotografije i citati Sinta i Roma na drugoj strani.

“Cilj izložbe je razvijanje svijesti o dubokim korijenima anticiganizma u evropskoj kulturnoj istoriji, kao i o kontinuitetu stereotipa usmjerenih protiv Sinta i Roma do današnjih dana. Posjetioci na kraju izložbe dobijaju uvid u stanje ljudskih prava Sinta i Roma u Evropi nakon 1989. godine”, saopštili su organizatori.

Otvaranju izložbe prisustvovali su, između ostalih, ministar za ljudska i manjinska prava Fatmir Đeka, ambasadorica EU u Crnoj Gori Kristina Oana Popa, predstavnici državnih institucija i diplomatskog kora.

Prihvati notifikacije