Kultura

U Sarajevu večeras otvaranje izložbe posvećene Prvoj književnoj komuni Mostar

Retrospektivna izložba “Vrijeme i uspjesi Prve književne komune Mostar 1970. – 1992.”, autorice Ranke Mutevelić bit će otvorena večeras u 19 sati u galeriji Mak Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

FOTO: MUZEJ KNJIŽEVNOSTI I POZORIŠNE UMJETNOSTI BIH
FOTO: MUZEJ KNJIŽEVNOSTI I POZORIŠNE UMJETNOSTI BIH

Kako navode iz tog muzeja, ova značajna izdavačka kuća, poznata po svojim bibliofilskim izdanjima visokog estetskog nivoa i grafičkog umijeća, kao i čistoti jezika dobitnica je brojnih nagrada na međunarodnim i domaćim sajmovima knjiga.

Osnovana je 12. septembra 1970., a na osnivačkoj skupštini za predsjednika je izabran Avdo Humo, za potpredsjednike Mak Dizdar, Nika Miličević i Čedo Kisić, te Skender Kulenović za predsjednika Izdavačkog savjeta. Za glavnog urednika i upravnika izabran je Ihsan Ico Mutevelić.

U toku 22 godine postojanja, Prva književna komuna je surađivala s najvećim imenima iz oblasti književnosti, likovne umjetnosti i nauke.

Za izložbu je urađen katalog i četiri razglednice s reprodukcijama slikara Dževada Hoze, Mersada Berbera i Dobrivoja Bobe Samardžića, autora likovnih obogaćenja Komuninih knjiga.

Promotori izložbe su prof. dr. Alija Pirić i autorica izložbe Ranka Mutevelić.

Izložba će biti otvorena do 12. oktobra. Ranije je bila postavljena u Mostaru, a nakon Sarajeva biće izložena u Trebinju i Travniku.

Prihvati notifikacije