Magazin

U jesen svježe, zimi ukusno, evo šta sve možemo da ukiselimo

Kako se godišnje doba mijenja, razne vrste voća i povrća posebno su ukusne u jesen.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Savršeno vrijeme za očuvanje okusa ljeta za hladnu sezonu. Konzerviranje ili kiseljenje su isprobane metode za čuvanje hrane iz kasnog ljeta.

Očuvanje ljetnog povrća i voća posebno se isplati ako želite da iskoristite hranu ubranu iz vaše bašte. Ovo je praktično za vaš novčanik i ekološki prihvatljiva alternativa jer zimi možete izbjeći uvozne proizvode.

Osim toga, vlastito punjenje omogućava kreativna iskustva okusa. Na taj način se mogu koristiti različiti začini, začinsko bilje ili ocat za dodavanje jedinstvenih kreacija u smočnicu koje su prilagođene vašim vlastitim kulinarskim preferencijama.

Nije svo voće i povrće podjednako pogodno za konzerviranje. Međutim, neke sorte su posebno pogodne za ove svrhe, naprimjer jabuke. Dobar su izbor za pravljenje džema ili kompota. Bogate su vlaknima i nude obilje vitamina.

U jesen se može brati i razno koštunjavo voće koje je također pogodno za konzerviranje. To uključuje šljive. Breskve su takođe dobre, bilo za pekmez ili za kiseljenje. Postižu visok sadržaj vitamina A i C.

Bobice kao što su jagode, maline i borovnice su takođe savršene za pravljenje džemova i želea. Domaći šipak zanimljiv je i u jesen za kućne vrtlare ili poznavaoce prirode. Ne samo da je zdravo, slatko i kiselo voće takođe pruža posebno visoku količinu vitamina C. Njihov sadržaj vitamina C je preko 1000 miligrama na 100 grama, oko 20 puta veći od limuna.

Paradajz je botanički klasifikovan kao voće, ali se može naći u odjelu za povrće gotovo svakog konvencionalnog supermarketa. Takođe je raznovrsna hrana za kuvanje. Paradajz se može preraditi u sosove, salse i supe. Mesnate biljke sunca ne samo da su ukusne, one takođe pružaju dosta likopena. Biljna supstanca je odgovorna za crvenu boju paradajza i, između ostalog, potiče energetski metabolizam kod ljudi.

Tikvice ili patlidžan često se prerađuju u kiselo povrće. Ono što tikvice čini posebno vrijednim je sadržaj kalcijuma, magnezijuma, gvožđa i vitamina B1. Međutim, obje biljke prije kuhanja treba blanširati kako smjesa ne bi postala previše kašasta. Paprika je još jedna vitaminska bomba koja se može koristiti na razne načine u obliku trakica kisele paprike ili kao sastojak ljutih umaka. Povrće je takođe bogato antioksidansima.

U osnovi, gotovo svako voće ili povrće se može konzervirati. Nekoliko izuzetaka su lubenice, zbog visokog sadržaja vode.

Prihvati notifikacije