Magazin

Tri su razloga zašto ne bi trebalo da se umivamo ujutro, već naveče

Šta prvo uradite kada ustanete ujutru? Većina ima rutinu koja nam pomaže da započnemo dan, ali ako je pranje lica na toj jutarnjoj listi obaveza, možda biste želeli da ponovo razmislite.

FOTO: SCREENSHOT / YOUTUBE
FOTO: SCREENSHOT / YOUTUBE

Iako jedni ljudi ne mogu da zamisle da izađu iz kuće, bez da su makar “poprskali oči”, drugi smatraju da čak ni za tim, nema potrebe.

Best Life je pitao stručnjake, dermatologa, dermatološku sestru i estetičara, kakva su njihova osjećanja o pranju lica uopšte i da li je zaista neophodno da umijete lice ujutru.

1. Pranje lica može da ga isuši.

Dok sva tri stručnjaka sa kojima su razgovarali kažu da možete da operete lice ujutru (jedan je to čak nazvao “neophodnim”), među njima je bilo nekih neslaganja i ako vam se koža lako suši, neki kažu da biste možda željeli da preskočite to jutarnje pranje.

– Umivanje ujutru sredstvom za čišćenje može biti opciono, ali to je praksa koju obično koristim – priznaje Portela.

Bez obzira da li ujutru umivate lice ili ne, svakako nemojte to raditi pod tušem.

– Vrela voda koja udari u lice može da pokida kapilare i isušuje kožu.

2. Umivanje lica noću je važnije.

– Ako ste poput mnogih ljudi, dovoljno je teško raditi sve stvari koje treba da radite svaki dan, čak i jednom, a kamoli dvaput. A ako ćete da perete lice samo jednom dnevno, to bi trebalo da bude noću – kaže Portela i nastavlja:

– U većini slučajeva, kraj dana je vrijeme kada treba da očistite lice, jer ste tada bili više izloženi prljavštini i zagađenju tokom perioda od 16-18 sati. Šest do osam sati koje provedete u krevetu ne izlaže vašu kožu mnogo.

Dermatološka sestra Dženifer Edvards dodaje da “Prije spavanja, pranjem lica uklanjate šminku, višak ulja, bakterije i zagađivače životne sredine, koji mogu da zapuše pore. Noćno pranje je posebno važno, priprema vašu kožu za njegu kože protiv starenja.

3. Bolje je obratiti pažnju na kožu, a ne na sat.

Umjesto da slijedimo strogo pravilo u koje doba dana treba da operete lice, stručnjaci navode da treba da prilagodimo rutinu njege kože sopstvenim potrebama.

– Ako imate prljav posao ili se bavite atletikom, možda će vam biti od pomoći da koristite maramicu za čišćenje nakon posla ili sporta, da biste uklonili dio prljavštine i znoja koji nakupljate ako niste u mogućnosti da odmah operete lice – kaže Portela.

Bez obzira kada to uradite, Portela naglašava da zaista treba da umivate lice svaki dan.

– Preporučujem da operete kožu najmanje jednom dnevno. Ako koristite nježno sredstvo za čišćenje, nećete zaista poremetiti mikrobiom kože. Uklanjanje malo tog viška ulja može pomoći da se smanji rizik od problema, kao što su seboroični dermatitis i potencijalno rozacea.

Postoji jedna stvar oko koje se sva tri stručnjaka slažu: Nikada, nikada ne umijte lice toplom vodom.

– Topla voda može više oštetiti vašu kožnu barijeru i može vas brže isušiti – kaže Portela.

Prihvati notifikacije