Zdravlje

Tri ključna suplementa za osobe starije od 50 godina

Nakon pedesete godine života, nutritivne potrebe organizma se menjaju. Tijelo sve teže apsorbuje određene nutrijente, dok istovremeno raste potreba za onima koji podržavaju energiju, imunitet, gustinu kostiju i zdravlje mozga.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Nedostatak ključnih vitamina u ovom životnom periodu može povećati rizik od umora, osteoporoze, probavnih smetnji i kognitivnog pada. Kako bi se podržalo zdravo starenje i očuvala kvaliteta života, važno je obratiti pažnju na nutrijente koji postaju sve značajniji s godinama. Dermatološkinja i doktorka Mamina Turegano izdvojila je tri dodatka koja su posebno korisna za osobe starije od 50 godina, prenosi Index.  Vitamin D

Pročitajte još

Vitamin D igra ključnu ulogu u apsorpciji kalcijuma, a njegov nedostatak može dovesti do slabljenja kostiju, većeg rizika od preloma i razvoja osteoporoze, naročito kod žena u menopauzi i starijih osoba. Međutim, kako ističe dr Turegano, značaj vitamina D prevazilazi zdravlje kostiju:  „Vitamin D je više od običnog vitamina – on je hormon koji podržava imunitet, raspoloženje, čvrstinu kostiju, pa čak i zdravlje kože. Nizak nivo vitamina D povezuje se s umorom, depresijom, lomljivim kostima i oslabljenim imunitetom. Većina ljudi, nažalost, ima manjak – čak i oni koji često borave na suncu. I da, možete i dalje dobijati vitamin D čak i ako koristite kremu sa zaštitnim faktorom. To je kompleksna tema“, rekla je za SheFinds.

Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline su ključne za zdravlje ljudi starijih od 50 godina jer podržavaju više telesnih sistema koji s godinama postaju osetljiviji – uključujući mozak, srce i zglobove. Dr Turegano objašnjava: „Omega-3 masne kiseline su važne za zdravlje mozga, lepu i sjajnu kožu, funkciju srca i smanjenje upalnih procesa. Ako ne jedete masnu ribu poput lososa ili sardina makar dva puta nedeljno, dobar dodatak ishrani u vidu ribljeg ulja ili ulja na bazi algi može pomoći. Omega-3 takođe poboljšavaju koncentraciju, raspoloženje i pomažu kod kože sklone aknama – smanjujući upalu iznutra.“ Probiotici

Kako godine prolaze, probava se usporava, a broj korisnih bakterija u crevima opada, što može dovesti do nadutosti, zatvora ili simptoma sličnih sindromu nervoznih creva. U tom kontekstu, probiotici pomažu u održavanju ravnoteže crevne flore i boljoj apsorpciji nutrijenata. „Probiotici su ključ za zdravu probavu, creva i blistavu kožu. Crevna mikroflora utiče na sve – od nadimanja do bubuljica, mentalne magle i kožnih problema. Kvalitetan probiotik (ili fermentisana hrana poput kimčija i kefira) pomaže u očuvanju ravnoteže u crevima, što znači bolju probavu, jači imunitet i čistiju kožu. I ne zaboravite prebiotike – oni hrane te dobre bakterije kako bi mogle da se razvijaju. Dakle, uključite više prebiotičkih namirnica kao što su beli luk, crni luk i banane“, zaključuje doktorka.