Magazin

Tamna strana prehrambene industrije: Kako izbjeći prevare sa lažnim medom

Kao potrošači želimo vjerovati da je hrana koju kupujemo i konzumiramo ono za što se predstavlja. Nažalost, prehrambena industrija je puna obmana i prevara koje mogu ugroziti naše novčanike, ali i zdravlje.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH

Kako bismo osigurali da uistinu dobivamo ono što plaćamo, oslanjamo se na oznake i ambalažu, ali postoje situacije kada proizvođači koriste marketinški jezik ili određene izraze koji su osmišljeni da privuku našu pažnju i stvore pozitivne asocijacije o određenom proizvodu, ali zapravo ne daju punu sliku o tome što kupujemo.

Također postoje situacije kada su službene kontrole zakazale te proizvod nimalo ne odgovara onome što piše na njemu, što može biti ozbiljna prevara.

Med

Med je popularan prirodni zaslađivač koji ljudi koriste hiljadama godina. Osim odličnog okusa, med ima niz potencijalnih zdravstvenih prednosti, poput antibakterijskih i protuupalnih svojstava. Međutim, kao i drugi prirodni proizvodi, med može biti predmet prevara, lažnog deklariranja i krivotvorenja.

Prirodni med se sastoji isključivo od sirovog meda te ne sadrži nikakve dodatke, uključujući i vodu. Krivotvoren med sadrži prirodni med, ali i druge dodatke, dok se umjetni med sastoji od šećernog ili kukuruznog sirupa, aditiva i boja.

Sirovi med nije obrađivan niti zagrijavan, što može uništiti neke od njegovih prirodnih enzima i hranjivih tvari. Također je važno kupovati med od renomiranih izvora, kao što su lokalni pčelari ili pouzdani brendovi koji koriste mjere kontrole kvalitete kako bi osigurali da su njihovi proizvodi čisti i bez štetnih kontaminanata.

Kako biste prepoznali lažni med, možete ga testirati na nekoliko načina. Jedan od načina prepoznavanja lažnog meda je da se on pjeni prilikom zagrijavanja.

Također, možete pomiješati malo meda sa žumancetom i ako je vaš med čist, kada umutite žumance, to će dovesti do zgrušavanja žumanca koji će izgledati kao da je kuhano, što znači da se med nije razrijedio s nekim drugim dodacima poput šećera ili kukuruznog sirupa.

Isto tako, kada u čašu vode dodate kašiku meda, pravi med će se zgrušati i spustiti na dno, dok će se lažni med početi otapati. Kada čisti med namažete na krišku hljeba, za nekoliko minuta će otvrdnuti, dok će umjetni med navlažiti hljeb jer u sebi sadrži vodu.

Konačno, najbolje je izbjegavati med koji se prodaje u plastičnim posudama jer postoji veća vjerojatnost da je krivotvoren ili kontaminiran. Poduzimajući ove mjere opreza, možete uživati u brojnim potencijalnim dobrobitima čistog, visokokvalitetnog meda, dok izbjegavate lažne ili štetne proizvode.

Prihvati notifikacije