Kolumne

'ta će Rusi, daj ti nama vlasti

Zabrinjavajuće je da niko od bh. političkih opcija koje se svakodnevno zaklinju u patriotizam nije ni mrdnuo prstom niti na bilo koji način reagovao na niz neistinitosti koje je u svojoj objavi na društvenim mrežama jučer iznijela Ambasada Rusije u BiH.

FOTO: SDP.BA
FOTO: SDP.BA

Svi oni koji tvrde da u svom djelovanju imaju imperativ probošnjaštva/probosanstva/prograđanstva pali su na ispitu i neopravdano sebi dozvolili da im ispod radara prođe saopštenje sa jako malo istinitih fakata koje je osvanulo na Facebook stranici Ruske ambasade, a iza kojeg svakako glavom i bradom stoji ambasador Igor Kalabuhov.

Očito su SDA-ovi, SDP-ovi, naše stranke, DF-ovi, NiP-ovi… bili previše zauzeti podjelom fotelja i plijena koji su od građana na izborima prigrabili 2. oktobra, da bi razmišljali o bilo čemu drugom. Razgovori o formiranju vlasti, onima kojima će to u konačnici značiti ono za njih najbitnije – raspodjelu pozicija i uhljebljenja za naredne četiri godine, dakako su bitniji od toga šta o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini misli tamo neka svjetska sila koja je invazijom zbog svima nejasnih konačnih zamisli ponajvećeg diktatora 21. stoljeća od 24. februara pa do dan-danas svom susjedu slijeve strane na mapi svijeta nanijela mnogo, po mišljenju svakog iole normalnog insana koji obitava na ovoj planeti, nezamislivog i nepotrebnog zla, patnje, nedaća…

Garanti Daytonskog mirovnog sporazuma ne postoje, kako to u svom saopštenju tvrdi Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini. Postoje samo strane potpisnice i svjedoci. A Rusija je u tom na milione puta spomenutom dokumentu od okončanja rata u Bosni i Hercegovini do danas, parafiranom na jučerašnji dan prije 27 godina, spomenuta samo jednom, i to uopće ne kao garant, kao što tvrdi ambasador Kalabuhov, već kao jedan od svjedoka. Tvrdnje koje ste iznijeli u jučerašnjem saopštenju, ambasadore Kalabuhov, uopće ne odražavaju stvarno stanje na terenu – čitaj: u dokumentu zvanom Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, poznatijem kao Daytonski mirovni sporazum.

Neko bi mogao reći – ma možda su se administratori Facebook stranice Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini zabunili pa u saopštenju na bosanskom riječ “garant” poistovijetili s riječju “svjedok”. No, možete biti i najveći laik i ne poznavati čak ni osnove ruskog jezika, dovoljno je samo da djelimično znate ćirilično pismo i iz orginalne varijante saopštenja bit će vam jasno da piše “strana-garant”. E sad, teško je vjerovati da su na ruskom garant i svjedok isto. A ukoliko jesu, nek nas poznavaoci ruskog demantuju.

Vrijedi ponoviti da su strane potpisnice Daytonskog mirovnog sporazuma Republika Bosna i Hercegovina, Republika Hrvatska i Savezna Republika Jugoslavija. A svjedoci Evropska unija, Republika Francuska, Savezna Republika Njemačka, Ruska Federacija, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, i Sjedinjene Američke Države. Lako je to, ambasadore Kalabuhov, provjeriti tako što ćete posjetiti stranicu Vama omraženog Ureda visokog predstavnika (OHR), za čije se zatvaranje – opet neopravdano i neutemeljeno (a o tome ćemo u nastavku) – tako zdušno zalažete. Dakle, kad na OHR-ovoj web stranici pronađete Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, državu koju predstavljate kao diplomata uočit ćete na jednom jedinom mjestu, i to ispod dijela gdje su pobrojani svjedoci.

Stoga, ponavljanje dobro poznatih mantri kojih smo se u prošlosti dobrano naslušali od Milorada Dodika i ostalih dodikovaca, a što je još i više zabrinjavajuće – i od hrvatskog i srbijanskog državnog vrha, na čelu sa Zoranom Milanovićem i Aleksandrom Vučićem, neće polučiti nikakvog rezultata, taman to došlo i od Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini. Kao svjedokinja parafiranja Daytonskog mirovnog sporazuma 21. novembra 1995. u Daytonu, a potpisanog 14. decembra 1995. u Parizu, jedna velika zemlja kao što je Rusija sebi, ako ništa drugo, onda iz nekakvog ličnog digniteta ne bi trebala i smjela dopustiti da se miješa u unutrašnja pitanja jedne malene, sićušne države na Zapadnom Balkanu po imenu Bosna i Hercegovina.

Podsjetimo Rusku ambasadu da Bosna i Hercegovina ni od čega nije sastavljena, naročito ne od svojih administrativnih jedinica – entiteta Federacije BiH i Republike Srpske. Bosna i Hercegovina 1995. godine, kada su i nastali entiteti prema Ustavu, odnosno Aneksu 4 Daytonskog mirovnog sporazuma, nastavila je svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država. Stoga, nema logike da nešto što postoji duže od hiljadu godina bude sastavljeno tek 1995. Još usto recimo i da je velika razlika od nečeg biti sastavljen i od nečeg se sastojati. A u orginalnoj varijanti Daytonskog sporazuma upravo je upotrijebljen termin “sastojati se”.

Još jednom ponovimo da Rusija nije nikakav garant Daytonskog mirovnog sporazuma! A onaj koji jeste jedini zadužen za implementaciju njegovog civilnog dijela je OHR, trenutno na čelu s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom. Nijemcem koji je trn u oku i Vama, ambasadore Kalabuhov, i Vašem Dodiku, ali i njemu sličnima. No, Vučiću očito baš i nije jer ga je predsjednik Srbije upravo u svojstvu visokog predstavnika dočekao i s njim razgovarao u Beogradu. Dao mu je Vučić legitimitet visokog predstavnika, svidjalo se to kome ili ne. Stoga, ambasadore Kalabuhov, malo čudi nastavak Vašeg jučerašnjeg saopštenja u kojem ste apelovali na “ukidanje pogrdnog vanjskog protektorata u obliku Ureda visokog predstavnika”. Krajnje nerezonski iz nekoliko razloga.

A prvi je – zašto tražite ukidanje i zašto Vam smeta nešto što po Vama ne postoji i što ne priznajete?

Drugi razlog: Da bi OHR i bio ukinut, odnosno zatvoren moraju biti ispunjeni svi zahtjevi koje su politički direktori Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) na sastanku u Briselu 26. i 27. februara 2008. postavili pred organe Bosne i Hercegovine. To, međutim, i dalje nije slučaj. A podsjetimo, radi se o pet ciljeva i dva uslova.

Treći razlog: U svom jučerašnjem saopštenju, ambasadore Kalabuhov, poručili ste kako se čvrsto zalažete za hitan prijenos potpune vlasti na narode Bosne i Hercegovine. Vjerujete i da su građani Bosne i Hercegovine zaslužili šansu da samostalno određuju svoju sudbinu kroz dijalog osnovan na uzajamnom poštovanju, kompromisu i konsenzusu. Bit će sasvim dovoljno podsjetiti Vas da građani Bosne i Hercegovine, dakle ni Srbi, ni Hrvati, ni Bošnjaci, ali ni oni koji se tako ne izjašnjavaju, ne bi 2. oktobra imali praznik demokratije da visoki predstavnik Christian Schmidt nije nametnuo Odluku o finansiranju izbora. A zašto? Pa zbog blokada u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine čiji je glavni krivac Milorad Dodik. Toliko o gorespomenutom uzajamnom poštovanju, kompromisu i konsenzusu.

Vratimo se na kraju kratko još našim političarima, zdušno zaokupljenim užurbanim formiranjem vlasti. ‘ta će Rusi, reći će, daj ti nama vlasti. Šutnja, kažu, znači odobravanje. A ovaj put iskreno se nadamo da to nije tako.

Prihvati notifikacije