Život

Svjetski poznati onkolog: Kada je temperatura duhana niža, mnoge kancerogene tvari su ispod nivoa detekcije

Procijenjuje se da na svijetu ima 1,1 milijarda pušača. Dosadašnje politike i programi odvikavanja od pušenja postigli su slabe rezultate, i društvo ostavili sa općenito dvije opcije – „prestani ili nestani“.

FOTO: FREEPIK
FOTO: FREEPIK

Treći i savremeni pristup smanjenja štete od pušenja uključuju alternativne izvore nikotina odnosno uređaje koji pušačima nude bezdimnu konzumaciju duhana i nikotina.

Dr Piter Harper, svjetski poznati onkolog, poznat po radu na razvoju novih antikancerogenih terapija i vakcina ističe važnost strategije smanjenja štete od pušenja koje su zasnovane isključivo na naučnim dokazima, odnosno rezultatima istraživanja koja mogu biti od pomoći u implementaciji politika za suzbijanje pušenja.

„Danas ima oko milijardu pušača, a oko 80% njih živi u zemljama sa niskim i srednjim prihodima. Kao doktor uvijek kažem da je najbolje prestati odnosno da je još bolje nikad ne početi pušiti. Međutim, uprkos svim mjerama i naporima suzbijanja koje su preduzete proteklih decenija, još uvijek ima skoro milijardu pušača, i moramo prihvatiti da mnogi ne mogu ili ne žele prestati. Za ove pušače trebamo pronaći neko rješenje u okvirima naučnih saznanja i tehnologija kako bi pomogli u otklanjanju ili redukciji štete. Ali da bismo to učinili, prvo moramo razumijeti odakle sve počinje“, ističe dr Harper.

Kako kaže, kada se analizira šteta od pušenja jasno je da je ona povezana sa duhanskim dimom.„Sagorijevanjem duhana otpušta se hiljade tvari od kojih za oko 100 znamo da izazivaju bolesti povezane s pušenjem, a njih oko 80 su kancerogene. Ali velika većina kancerogena se zapravo oslobađa u dimu kada duhan sagorijeva. Kada je temperatura duhana niža mnogi kancerogeni su ispod nivoa detekcije. Znamo da pušači puše zbog nikotina, ali umiru od otrovnih tvari u dimu.

Zbog toga su bezdimni proizvodi koji isporučuju nikotin bez sagorijevanja duhana bolji izbor za odrasle pušače od nastavka pušenja cigareta. Uređaji koji zagrijavaju duhan ili oralni proizvodi kao što je primjerice snus mogu pomoći u smanjenju štete od te ovisnosti“, dodaje doktor podsećajući da su neki od ovih novih proizvoda u potpunosti odobreni od Američke Uprave za hranu i lijekove (FDA).

A.E.

Prihvati notifikacije